porcji: 8 czas przygotowywania: 45 min poziom: łatwy
Składniki
- 1 puszka brzoskwiń
- 125 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- cukier puder
- Brzoskwinie wyciągamy z zalewy i kroimy w plasterki.
- Jajka ubijamy za pomocą rózgi do jednolitej konsystencji.
- Dodajemy stopniowo cukier, mąkę, sól i mleko. Całość mieszamy.
- Jeśli mamy foremkę ceramiczną to smarujemy ją masłem. Jeśli forma jest silikonowa to nie ma takiej potrzeby.
- Na foremkę wykładamy brzoskwinie i wylewamy ciasto.
- Całość zapiekamy ok 30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż masa się zetnie.
- Posypujemy cukrem pudrem lub domowym sosem owocowym.
Bardzo fajne zestawienie smaków- mleczne clafoutis z soczystymi brzoskwiniami, mniam :)
OdpowiedzUsuń