poniedziałek, 30 stycznia 2017

Clafoutis z brzoskwiniami

Moi chłopcy wracali akurat z długiej podróży, a ja miałam mało czasu na przygotowanie obiadu i deseru. Wpadłam na świetny przepis na ciasto. A mianowicie na clafoutis z brzoskwiniami. Deser ten przypomina smakowo trochę creme brulee. Zamiast brzoskwiń możecie dodać owoce, które macie. Mogą to być wiśnie lub truskawki. Na prawdę zachęcam :)



 porcji: 8      czas przygotowywania: 45 min        poziom: łatwy


Składniki
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder
Krok po kroku
  1. Brzoskwinie wyciągamy z zalewy i kroimy w plasterki.
  2. Jajka ubijamy za pomocą rózgi do jednolitej konsystencji.
  3. Dodajemy stopniowo cukier, mąkę, sól i mleko. Całość mieszamy.
  4. Jeśli mamy foremkę ceramiczną to smarujemy ją masłem. Jeśli forma jest silikonowa to nie ma takiej potrzeby.
  5. Na foremkę wykładamy brzoskwinie i wylewamy ciasto.
  6. Całość zapiekamy ok 30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż masa się zetnie.
  7. Posypujemy cukrem pudrem lub domowym sosem owocowym.
Smacznego.



1 komentarz:

  1. Bardzo fajne zestawienie smaków- mleczne clafoutis z soczystymi brzoskwiniami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń