czwartek, 2 lutego 2017

Deser z wiśniami i wafelkami Lusette

No i stało się. Ten deser postanowiłam przygotować na konkurs z wafelkami Lusette. A kto wie, może mi się poszczęści :) Moim zdaniem czekolada idealnie łączy się z wiśniami. Dlatego do tego deseru przygotowałam domowy wiśniowy kisiel. Jeśli lubicie kisiel z kawałkami owoców, to nie rozdrabniajcie ich wszystkich. Cząstki wiśni dodadzą ciekawe doznania naszemu podniebieniu. Martwicie się, że kisiel będzie kwaśny? Nic z tego! Możecie dodać cukru lub innego słodziku, który zamieni ten deser w słodką przekąskę. 





 porcji: 4     czas przygotowywania: 20 min        poziom: łatwy


Składniki
Krok po kroku
  1. Wiśnie gotujemy z wodą i cukrem, tak długo aż cukier sie rozpuści, a owoce sie rozpadną. Jesli lubicie kawałki owoców to niektóre mogą być w całości.
  2. Do kubka przelewamy odrobinę ciepłego kompotu i mieszamy z mąką ziemniaczaną, tak aby powstała jednolita konsystencja bez grudek.
  3. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do ciepłego kompotu i mieszamy. Chwilę zagotowujemy, aby zgęstniało do konsystencji kisielu.
  4. Ostudzony kisiel przekładamy do szklanek, następnie dodajemy jogurt grecki oraz pokruszone wafelki.
  5. Tę czynność wykonujemy dwukrotnie, ale wszystko zależy od wielkości szklanki.
  6. Wierzch proponuję udekorować większym kawałkiem wafelka.
Smacznego :)


Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez http://lusette.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz