porcji: 4 czas przygotowywania: 20 min poziom: łatwy
Składniki
- 3 op. wafelków o smaku mlecznym Lusette
- 500 g mrożonych wiśni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru białego lub brązowego
- 400 g jogurtu greckiego
- Wiśnie gotujemy z wodą i cukrem, tak długo aż cukier sie rozpuści, a owoce sie rozpadną. Jesli lubicie kawałki owoców to niektóre mogą być w całości.
- Do kubka przelewamy odrobinę ciepłego kompotu i mieszamy z mąką ziemniaczaną, tak aby powstała jednolita konsystencja bez grudek.
- Tak przygotowany rozczyn wlewamy do ciepłego kompotu i mieszamy. Chwilę zagotowujemy, aby zgęstniało do konsystencji kisielu.
- Ostudzony kisiel przekładamy do szklanek, następnie dodajemy jogurt grecki oraz pokruszone wafelki.
- Tę czynność wykonujemy dwukrotnie, ale wszystko zależy od wielkości szklanki.
- Wierzch proponuję udekorować większym kawałkiem wafelka.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez http://lusette.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz