To wykwintne ciasto przygotowałam Dla syna. wykorzystałam moje ulubione orzechy włoskie, płatki migdałów i wiórki kokosowe.Na prawdę warto wypróbować ten przepis :)
Składniki:
CIASTO
- 300 g drobno startej marchewki
- 100 g ananasa odsączonego i posiekanego
- 40 g orzechów włoskich Bakalland
- 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych bakalland
- 80 g wiórków kokosowych bakalland
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 225 ml oleju roślinnego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1 szklanka cukru brązowego
- 375 g serka kremowego śmietankowego
- 250 g serka typu mascarpone
Krok po kroku:
- Do garnka wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier i mieszamy.
- Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
- Gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki.
- Ostudzamy.
- Serek kremowy i mascarpone wkładamy do dużej miski.
- Etapami dodajemy po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając.
- Krem wstawiamy do lodówki.
- Chłodzi się tam tak długo, aż stężeje.
- Przetrzymujemy go tam do czasu przełożenia.
- Blachę smarujemy masłem.
- Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
- Do jednej miski wkładamy marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe.
- Odstawiamy bez mieszania.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę.
- Dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli
- Wszystko mieszamy.
- W trzeciej misce ubijamy jajka.
- Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta.
- Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewamy cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.
- Do powstałej masy dodajemy zawartość miski z marchewkę.
- Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
- Dodajemy zawartość miski z mąką i delikatnie łączymy składniki.
- Wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy przez około 70 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
- Ciasto przekrawamy na 3 blaty.
- Dolny blat układamy na paterze, skrapiamy rumem, rozsmarować 1/3 ilości kremu.
- Przykrywamy drugim krążkiem, skrapiamy jak poprzednio i przekładamy drugą częścią kremu.
- Kładziemy ostatni krążek i skrapiamy rumem.
- Wierzch i boki tortu smarujemy masą.
- Dekorujemy orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, do czasu, aż masa zesztywnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz