wtorek, 21 lutego 2017

Wykwintny tort marchewkowy

To wykwintne ciasto przygotowałam Dla syna. wykorzystałam moje ulubione orzechy włoskie, płatki migdałów i wiórki kokosowe.Na prawdę warto wypróbować ten przepis :)




Składniki:
CIASTO
  • 300 g drobno startej marchewki
  • 100 g ananasa odsączonego i posiekanego
  • 40 g orzechów włoskich Bakalland
  • 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych bakalland 
  • 80 g wiórków kokosowych bakalland
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 225 ml oleju roślinnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 375 g serka kremowego śmietankowego
  • 250 g serka typu mascarpone
Krok po kroku:
  1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier i mieszamy.
  2. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. 
  3. Gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. 
  4. Ostudzamy.
  5. Serek kremowy i mascarpone wkładamy do dużej miski. 
  6. Etapami dodajemy po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając. 
  7. Krem wstawiamy do lodówki.
  8. Chłodzi się tam tak długo, aż stężeje.
  9. Przetrzymujemy go tam do czasu przełożenia.
  10. Blachę smarujemy masłem. 
  11. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. 
  12. Do jednej miski wkładamy marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe.
  13. Odstawiamy bez mieszania.
  14. Do drugiej miski przesiewamy mąkę.
  15. Dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli
  16. Wszystko mieszamy.
  17. W trzeciej misce ubijamy jajka.
  18. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż masa będzie gładka i puszysta. 
  19. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewamy cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.
  20. Do powstałej masy dodajemy zawartość miski z marchewkę.
  21. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  22. Dodajemy zawartość miski z mąką i delikatnie łączymy składniki.
  23. Wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. 
  24. Pieczemy przez około 70 minut, do suchego patyczka. 
  25. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  26. Ciasto przekrawamy na 3 blaty.
  • Dolny blat układamy na paterze, skrapiamy rumem, rozsmarować 1/3 ilości kremu. 
  • Przykrywamy drugim krążkiem, skrapiamy jak poprzednio i przekładamy drugą częścią kremu. 
  • Kładziemy ostatni krążek i skrapiamy rumem. 
  • Wierzch i boki tortu smarujemy masą. 
  • Dekorujemy orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, do czasu, aż masa zesztywnieje.






Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz