Choć jego nazwa na to wskazuje, nie jest to jednak
tradycyjny tort. Pewnie określenie się wzięło stąd, bo jest wykwintny i zawiera
sporo migdałów, które do najtańszych nie należą. Ciasto to będzie miało sporo
zwolenników wśród tych, którzy uwielbiają czekoladę i orzechy. Polecam!
czas : 80 minut porcji:
16 poziom:
łatwy
Składniki:
·
250 g masła w temperaturze pokojowej
·
50 g cukru brązowego
·
6 jajek – białka i żółtka oddzielnie
·
100 g czekolady gorzkiej najlepiej 80%
·
100 g mąki pszennej
·
Łyżka cynamonu
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
300 g migdałów
·
Szczypta soli
1.Czekoladę i migdały
kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do mąki, proszku do pieczenia, cynamonu.
2. Masło ucieramy z
cukrem na jasny, puszysty krem.
3. Kolejno dodajemy pojedynczo żółtka, tak aby
były dokładnie wmieszane.
4. Białka ubijamy na
sztywną pianę z odrobiną soli.
5. Do masy maślanej
dodajemy produkty sypkie (mąkę, migdały itd.) i dokładnie mieszamy.
6. Partiami dodajemy ubite białka i mieszamy za pomocą
szpatułki.
7. Przelewamy do
tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy w 160 stopniach (opcja pieca góra-dół)
przez ok 50 minut, aż patyczek będzie suchy.
8. Wierzch posypujemy
cukrem pudrem bądź potartą czekoladą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz