czwartek, 23 lutego 2017

Tort karlsbardzki

Choć jego nazwa na to wskazuje, nie jest to jednak tradycyjny tort. Pewnie określenie się wzięło stąd, bo jest wykwintny i zawiera sporo migdałów, które do najtańszych nie należą. Ciasto to będzie miało sporo zwolenników wśród tych, którzy uwielbiają czekoladę i orzechy. Polecam!


czas : 80 minut          porcji: 16                                poziom: łatwy

Składniki:

·        250 g masła w temperaturze pokojowej
·        50 g cukru brązowego
·        6 jajek – białka i żółtka oddzielnie
·        100 g czekolady gorzkiej najlepiej 80%
·        100 g mąki pszennej
·        Łyżka cynamonu
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        300 g migdałów
·        Szczypta soli

1.Czekoladę i migdały kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do mąki, proszku do pieczenia, cynamonu.
2. Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. 
3. Kolejno dodajemy pojedynczo żółtka, tak aby były dokładnie wmieszane.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
5. Do masy maślanej dodajemy produkty sypkie (mąkę, migdały itd.) i dokładnie mieszamy. 
6. Partiami dodajemy ubite białka i mieszamy za pomocą szpatułki.
7. Przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy w 160 stopniach (opcja pieca góra-dół) przez ok 50 minut, aż patyczek będzie suchy.
8. Wierzch posypujemy cukrem pudrem bądź potartą czekoladą.

Smacznego.



przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Agnex na stronie durszlak.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz