sobota, 18 lutego 2017

Tarta z kisielem wiśniowym pod białą chmurką



porcji: 10 poziom: łatwy czas przygotowania: 45  min + czas schładzania

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 120 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
Ksiel:
  • 0,5 l nekatru jabłkowo-wiśniowgo Hortex
  • 1 op. wiśni mrożonych bez pestek Hortex
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Biała chmurka:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Masło pokrój w kostkę. Następnie wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką masę. Zostaw do schłodzenia ok 30 minut w lodówce. Kolejno rozwałkuj na  blaszkę, piecz przez 15 minut w 180 stopniach z papierem do pieczenia, a na niego wyłóż obciążenie (fasolki, groch). Po upieczeniu ściągnij papier i obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.

Kisiel:
  1. Do garnuszka wlej nektar i dodaj wiśnie. Część owoców odłóż do dekoracji. Całość zagotuj. Do szklanki wlej zagotowany nektar i wymieszaj z mąką ziemniaczaną do jednolitej konsystencji. Następnie energicznie wymieszaj z gorącą cieczą, która jest w garnuszku. Masa powinna zgęstnieć do konsystencji kisielu. Jeśli chcesz mieć owoce w mniejszych kawałkach to rozgnieć je za pomocą widelca.
Biała chmurka:
  1. Do misy miksera wlej schłodzoną śmietanę i ubijaj na największych obrotach. Uważaj, aby śmietany nie przebić! Gdy masa zgęstnieje dodaj cukier puder i serek mascarpone. Ubijaj jeszcze chwilkę, aż składniki się połączą.
Sposób ułożenia:
  1. Na tartę wyłóż kisiel i wyrównaj powierzchnię. Na kisiel wyłóż białą chmurkę, wyrównaj lub wykonaj ciekawe nierówności.Udekoruj wiśniami i listkami mięty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz