porcji: 10 poziom: łatwy czas przygotowania: 45 min + czas schładzania
Składniki:
Ciasto kruche:
- 120 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 l nekatru jabłkowo-wiśniowgo Hortex
- 1 op. wiśni mrożonych bez pestek Hortex
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Kisiel:
Ciasto:
- Masło pokrój w kostkę. Następnie wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką masę. Zostaw do schłodzenia ok 30 minut w lodówce. Kolejno rozwałkuj na blaszkę, piecz przez 15 minut w 180 stopniach z papierem do pieczenia, a na niego wyłóż obciążenie (fasolki, groch). Po upieczeniu ściągnij papier i obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.
Kisiel:
- Do garnuszka wlej nektar i dodaj wiśnie. Część owoców odłóż do dekoracji. Całość zagotuj. Do szklanki wlej zagotowany nektar i wymieszaj z mąką ziemniaczaną do jednolitej konsystencji. Następnie energicznie wymieszaj z gorącą cieczą, która jest w garnuszku. Masa powinna zgęstnieć do konsystencji kisielu. Jeśli chcesz mieć owoce w mniejszych kawałkach to rozgnieć je za pomocą widelca.
Biała chmurka:
- Do misy miksera wlej schłodzoną śmietanę i ubijaj na największych obrotach. Uważaj, aby śmietany nie przebić! Gdy masa zgęstnieje dodaj cukier puder i serek mascarpone. Ubijaj jeszcze chwilkę, aż składniki się połączą.
- Na tartę wyłóż kisiel i wyrównaj powierzchnię. Na kisiel wyłóż białą chmurkę, wyrównaj lub wykonaj ciekawe nierówności.Udekoruj wiśniami i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz