czwartek, 23 marca 2017

Ciasto z migdałami w karmelu

Pyszne ucierane ciasto z dużą ilością migdałów i karmelu.


porcji: 12  poziom: łatwy   czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru drobnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g masła roztopionego
  • 100 ml maślanki
  • Pralina:
  • 125 g masła
  • 125 cukru brązowego
  • 150 g migdałów w płatkach
  • 3 łyżki mleka
1. Jajka wbić do miski i utrzeć na gładką, puszystą i jasną masę z cukrem. Może to potrwać kilka minut.
2. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, wystudzone masło i maślankę. Połączyć szpatułką (krótko!)
3. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec 30 minut.
Pralinka:
4. Po 20 minutach od włożenia ciasta do piekarnika zacząć robić pralinkę.
5. Do garnka dodać wszystkie składniki i gotować, aż masa zgęstnieje.
6. Następnie wylać na ciasto już upieczone i podpiec kolejne 7 minut w 200 stopniach, aż masa ładnie zbrązowieje.
7. Wystudzić i zajadać.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz