porcji: 12 poziom: łatwy czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- Ciasto:
- 3 jajka
- 150 g cukru drobnego
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g masła roztopionego
- 100 ml maślanki
- Pralina:
- 125 g masła
- 125 cukru brązowego
- 150 g migdałów w płatkach
- 3 łyżki mleka
1. Jajka wbić do miski i utrzeć na gładką, puszystą i jasną masę z cukrem. Może to potrwać kilka minut.
2. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, wystudzone masło i maślankę. Połączyć szpatułką (krótko!)
3. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec 30 minut.
Pralinka:
4. Po 20 minutach od włożenia ciasta do piekarnika zacząć robić pralinkę.
5. Do garnka dodać wszystkie składniki i gotować, aż masa zgęstnieje.
6. Następnie wylać na ciasto już upieczone i podpiec kolejne 7 minut w 200 stopniach, aż masa ładnie zbrązowieje.
7. Wystudzić i zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz