Jedno z najlepszych ciast wielkanocnych jakie robiłam. Pyszne ciacho z dużą ilością orzechów włoskich, a na to beza. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 4 jaja
- 150 g drobnego cukru
- 120 g masła miękkiego
- 120 g mąki pszennej
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- andrut na wielkość foremki
- garść orzechów do dekoracji
1. W mikserze ubić żółtko z cukrem na puszysty kogel-mogel.
2. Łyżka po łyżce dodawać miękkiego masła i nadal ucierać.
3. Następnie dodać mąkę, orzechy i zmiksować.
4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć andrutem.
5. Na to wylać ciasto i piec 20 minut w 180 stopniach (opcja góra-dół).
6. Jak ciasto się piecze ubić bezę. Białka przełożyć do miksera i ubić na sztywno.
7. Kolejno dodawać porcjami cukier, aż całkowicie się wchłonie.
8. Ciasto wyjąć z pieca i wyłożyć bezę. Wierzch posypać orzechami do dekoracji.
9. Temperaturę pieca obniżyć do 140 stopi i piec 30 minut.
10. Po tym czasie znów obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec 40 minut.
11. Wystudzić i zajadać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz