poniedziałek, 27 marca 2017

Bezglutenowe ciasto kokosowo-cytrynowe

Ciasto z serii bezglutenowych, wykonane na bazie białej fasoli. Jest moim autorskim przepisem :-) Pyszne, sycące ciasto, które można jeść bez ograniczeń. Zapraszam do wypróbowania!


porcji: 8 poziom: łatwy  czas: 60 min

Składniki:
  • 250 g odsączonej białej fasoli z puszki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 200 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g wiórek kokosowych
  • sok z jednej cytryny i skórka z dwóch cytryn
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek i ubij z szczyptą soli na sztywno.
2. Do malaksera wrzuć fasolę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładką masę.
3. Czekoladę pokrój na drobną kostkę. 
4. Do masy fasolowej dodaj czekoladę, kokos, sok z cytryny i skórkę. Połącz szpatułką.
4. Na koniec połącz masę z białkami i delikatnie wymieszaj.
5. Całość wylej na tortownicę o średnicy 18 cm i piecz 45 min. w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół. Piecz do tzw. suchego patyczka. Zostaw do wystygnięcia.

Smacznego!

2 komentarze: