porcji: 8 poziom: łatwy czas: 60 min
Składniki:
- 250 g odsączonej białej fasoli z puszki
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 200 g białej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g wiórek kokosowych
- sok z jednej cytryny i skórka z dwóch cytryn
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek i ubij z szczyptą soli na sztywno.
2. Do malaksera wrzuć fasolę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładką masę.
3. Czekoladę pokrój na drobną kostkę.
4. Do masy fasolowej dodaj czekoladę, kokos, sok z cytryny i skórkę. Połącz szpatułką.
4. Na koniec połącz masę z białkami i delikatnie wymieszaj.
5. Całość wylej na tortownicę o średnicy 18 cm i piecz 45 min. w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół. Piecz do tzw. suchego patyczka. Zostaw do wystygnięcia.
Ciasto warte polecenia bo jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
Usuń