czwartek, 25 maja 2017

Bezglutenowe ciasto z czekoladą i migdałami

Kiedyś zobaczyłam w internecie i w telewizji ciasto z czerwonej fasoli. Robiłam już ciastka z czerwonej fasoli, więc czemu nie ciasto? Dodatek kakaa, czekolady i migdałów idealnie uzupełniają to ciasto. Nikt by nie zgadł, że jest tam fasola. Spróbujcie. Nam bardzo posmakowało!


porcji: 8  czas: 60 min poziom: łatwy

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli (225 g po odsączeniu)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 garście migdałów w całości
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Fasolę odsączyć i wypłukać z zalewy. Wrzucić do malaksera.
2. Dodać żółtka, olej, cukier i kakao. 
3. Dokładnie zmiksować na gładką masę.
4. W misce ubić białka na sztywno z odrobiną soli.
5. Do białek dodać masę kakaową i wymieszać delikatnie szpatułką.
6. Na koniec dodać posiekaną drobno czekoladę i migdały. Połączyć delikatnie.
7. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
8. Piec 45 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra - dół.
9. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na ostudzone ciasto.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz