porcji: 8 czas: 60 min poziom: łatwy
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli (225 g po odsączeniu)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 garście migdałów w całości
- 200 g śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Fasolę odsączyć i wypłukać z zalewy. Wrzucić do malaksera.
2. Dodać żółtka, olej, cukier i kakao.
3. Dokładnie zmiksować na gładką masę.
4. W misce ubić białka na sztywno z odrobiną soli.
5. Do białek dodać masę kakaową i wymieszać delikatnie szpatułką.
6. Na koniec dodać posiekaną drobno czekoladę i migdały. Połączyć delikatnie.
7. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
8. Piec 45 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra - dół.
9. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na ostudzone ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz