wtorek, 23 maja 2017

Wiosenna sałatka makaronowa ze szpinakiem

Lekka sałatka na piknik i grilla. Zjedzą nawet dzieciaki ze względu na makaron kokardki :) Mój Starszak się zajadał :) Różowa rzodkiewka, zielony szpinak i czerwone pomidory dodają kolory, dzięki czemu sałatka przypomina wiosnę :)

Składniki:
  • 200 g makaronu kokardki
  • 50 g świeżego szpinaku baby
  • 5 główek rzodkiewki czerwonej
  • 2 szt cebulek dymek
  • 2 zielone cebulki
  • Kilka suszonych pomidorów + olej
  • Sól, pieprz, bazylia 
Potrzebne:
  • Garnek
  • Deska
  • Obieraczka do warzyw
  • Nóż
  • Miska
  • Łyżka 
Krok po kroku:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, suszymy i kroimy w paseczki.
  3. Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki.
  4. Zieloną cebulkę kroimy w drobne krążki.
  5. Cebulę dymkę kroimy w piórka.
  6. Suszone pomidory kroimy w słupki.
  7. Dodajemy 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
  8. Doprawiamy sola, pieprzem i bazylią.

1 komentarz: