Składniki:
- 4 szt. podudzia z kurczaka
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól
- bazylia
- szczypta papryki słodkiej
Krok po kroku:
- Mięso myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
- Czosnek obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki.
- W misce mieszamy sok z cytryny, miód, sól, pieprz, drobno poszatkowana bazylię, słodką paprykę i czosnek.
- Wszystko mieszamy.
- Mięso mieszamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej 30 minut w misce.
- Miskę zakrywamy folią i wkładamy do lodówki.
- Na patelnię wylewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy mięso z każdej strony na złocisty kolor.
- Po usmażeniu mięsa wylewamy resztę marynaty i dusimy mięso na małym ogniu przez co najmniej 10 minut.
- Podajemy z ziemniakami i świeżymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz