poniedziałek, 29 maja 2017

Podudzia w marynacie miodowo-cytrynowej


porcji: 4  czas przygotowania: 50 minut  poziom: łatwe

Składniki:
  • 4 szt. podudzia z kurczaka
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • bazylia
  • szczypta papryki słodkiej
Krok po kroku:
  1. Mięso myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Czosnek obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki.
  3. W misce mieszamy sok z cytryny, miód, sól, pieprz, drobno poszatkowana bazylię, słodką paprykę i czosnek.
  4. Wszystko mieszamy.
  5. Mięso mieszamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej 30 minut w misce.
  6. Miskę zakrywamy folią i wkładamy do lodówki.
  7. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy mięso z każdej strony na złocisty kolor.
  8. Po usmażeniu mięsa wylewamy resztę marynaty i dusimy mięso na małym ogniu przez co najmniej 10 minut.
  9. Podajemy z ziemniakami i świeżymi warzywami.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz