środa, 31 maja 2017

Ciastka z lentilkami

Pyszne ciastka nie tylko na urodzinowe imprezy. Będą się nimi zajadać dzieci i dorośli. Są to lekko twarde ciasteczka z kolorowymi, czekoladowymi drażetkami. Robi się je szybko i równie szybko znikają.



ilość: 42 szt   poziom: łatwy   czas: 10 min. + czas pieczenia

Składniki:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g  cukru drobnego
  • 300 g  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g lentilek 
  • 5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę.
2. Dodać mąkę, proszek, mleko i dalej miksować.
3. Na koniec do masy wsypać lentilki (garść odłożyć).
4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i na wierzch wbijać po ok. 3 lentilki. Nie trzeba ich spłaszczać, ponieważ ciastka same się rozpłaszczą.
5. Ciastka piec na papierze do pieczenia przez 12 minut w temperaturze 180 stopni, opcja pieca góra-dół.
6. Zostawić do wystygnięcia na kratce.



1 komentarz: