niedziela, 2 lipca 2017

Orkiszowe ciasto z truskawkami

Banalnie proste i szybkie w wykonaniu ciasto z truskawkami. Do tego pełnoziarniste płatki orkiszowe i wychodzi zdrowsza wersja ciasta. Idealnie nasyca i pasuje do kawy mrożonej.


Porcji: 12 poziom: łatwy czas: 15 min + czas pieczenia

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki płatków orkiszowych pełnoziarnistych
  • 180 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków orkiszowych pełnoziarnistych
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na nadzienie:
  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Z wszystkich składników na ciasto zagnieść kruszonkę.
2. Wyłożyć nią blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm.
3. Składniki na kruszonkę zagnieść.
4. Truskawki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
5. Na blaszkę wyłożoną ciastem, wykładamy truskawki, a na nie kruszonkę.
6. Piec 40 min. w 180 stopniach.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Żeby tylko jeszcze pogoda do tej kawy mrożonej pasowała... ;)
    Ciacho wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, choć na jutro zapowiadają u nas na Śląsku ładną pogofę więc można upiec na jutro :)

      Usuń