Składniki:
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki płatków orkiszowych pełnoziarnistych
- 180 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków orkiszowych pełnoziarnistych
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na nadzienie:
- 1 kg truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Z wszystkich składników na ciasto zagnieść kruszonkę.
2. Wyłożyć nią blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm.
3. Składniki na kruszonkę zagnieść.
4. Truskawki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
5. Na blaszkę wyłożoną ciastem, wykładamy truskawki, a na nie kruszonkę.
6. Piec 40 min. w 180 stopniach.
Smacznego!
Żeby tylko jeszcze pogoda do tej kawy mrożonej pasowała... ;)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda pysznie :)
Racja, choć na jutro zapowiadają u nas na Śląsku ładną pogofę więc można upiec na jutro :)
Usuń