Czy wy też zastanawiacie się w jakiej postaci podawać warzywa do kotletów? Ja też się nad tym zastanawiam. W lodówce miałam ziemniaki i fasolkę szparagową. Nie chciałam przygotowywać standardowych "tłuczonych" ziemniaków i gotowanej fasolki. Wpadłam na pomysł, żeby przygotować z tego smaczną sałatkę. Warzywa pokroiłam w dużą kostkę i ugotowałam na parze. Połączyłam z sosem przygotowanym z musztardy i miodu. Na prawdę wyszedł z tego smaczny dodatek.
porcji: 4 czas przygotowania: 25 minut poziom: łatwy
Składniki:
Sałatka:
- 600 g ziemniaków
- 150 g fasolki szparagowej
- 2 ogórki zielone gruntowe
- zielona cebulka
Sos:
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Sałatka:
Sałatka:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę.
- Fasolkę szparagową myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na połówki.
- Warzywa gotujemy na parze, tak aby były miękkie ale nie rozgotowane.
- Ogórki zielone myjemy, obieramy z skórki i kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie paski.
- Zieloną cebulkę myjemy i kroimy w krążki.
- Ziemniaki i fasolę mieszamy z sosem, dodajemy zwijane w rulon ogórki i posypujemy zieloną cebulką.
Sos:
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz