czwartek, 6 lipca 2017

Tort z kremem chałwowym i czarną porzeczką

Kolejna propozycja na ciasto urodzinowe. Słodki krem chałwowy z połączeniem kwaśnej czarnej porzeczki daje zaskakujące doznanie smakowe. Jest to tort na maśle, dlatego idealnie nadaje się do transportowania (jeśli komuś np. robicie w prezencie;))



porcji: 10    poziom: średni   czas: 45 min.

Składniki:

  • Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Na krem chałwowy:
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g chałwy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ponadto:
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia
  • dżem porzeczkowy
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Gdy będzie już gęsta wsypujemy powoli, porcjami cukier.
2. W misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
3. Do ubitych białek dodajemy pojedynczo żółtka nadal ucierając. 
4. Na koniec dodajemy składniki sypkie i mieszamy za pomocą szpatułki.
5. Dno blaszki o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 20 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach opcja pieca góra-dół.
6. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty.
Krem chałwowy:
7. Miękkie masło ucieramy z pokruszoną chałwą i cukrem pudrem na gładki i puszysty krem.
Wykonanie:
8. Na dno patery układamy jeden blat ciasta. Nasączamy go wodą z cytryną i układamy dość grubą warstwę dżemu porzeczkowego, który przykrywamy 1/3 kremu chałowowego. Podobnie wykonujemy z drugą i trzecią warstwą. Całość tzn. boki i wierzch pokrywamy kremem chałwowym i ozdabiamy według uznania.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz