porcji: 10 poziom: średni czas: 45 min.
Składniki:
- Na biszkopt:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- Na krem chałwowy:
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g chałwy
- 2 łyżki cukru pudru
- Ponadto:
- woda z sokiem z cytryny do nasączenia
- dżem porzeczkowy
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Gdy będzie już gęsta wsypujemy powoli, porcjami cukier.
2. W misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
3. Do ubitych białek dodajemy pojedynczo żółtka nadal ucierając.
4. Na koniec dodajemy składniki sypkie i mieszamy za pomocą szpatułki.
5. Dno blaszki o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 20 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach opcja pieca góra-dół.
6. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty.
Krem chałwowy:
7. Miękkie masło ucieramy z pokruszoną chałwą i cukrem pudrem na gładki i puszysty krem.
Wykonanie:
8. Na dno patery układamy jeden blat ciasta. Nasączamy go wodą z cytryną i układamy dość grubą warstwę dżemu porzeczkowego, który przykrywamy 1/3 kremu chałowowego. Podobnie wykonujemy z drugą i trzecią warstwą. Całość tzn. boki i wierzch pokrywamy kremem chałwowym i ozdabiamy według uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz