wtorek, 27 czerwca 2017

Pasta jajeczna z botwinką

Botwinka kojarzy mi się z chłodnikiem. Jednak ostatnio kupiłam jej tak dużo, że postanowiłam coś z nią wykombinować. I tak powstała pasta :) Połączenie jajka i botwinki z dodatkiem szczypiorki i koperku. Kolor jest przepiękny. Zapraszam :)


Czas: 20 min.         Porcji: 2        Poziom: łatwy
Składniki:
  • 4 liście botwinki z buraczkami
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • Szczypiorek
  • Koperek
  • Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • Tarka
  • Deska
  • Nóż
  • Garnuszek z wodą
  • Widelec

Krok po kroku:
  1. Jajko gotujemy na twardo.
  2. Botwinkę, myjemy i sparzymy wrzątkiem, a następnie kroimy w drobne paseczki.
  3. Buraczki obieramy ze skórki i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie trzemy na tarce o małych oczkach.
  4. Koperek i szczypiorek myjemy i szatkujemy.
  5. Jajko obieramy z łupin i trzemy na tarce o małych oczkach.
  6. Jogurt naturalny mieszamy z jajkiem, koperkiem, szczypiorkiem i botwinką.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w wersji dla dzieci pomijamy sól).

1 komentarz:

  1. Ciekawe połączenie a kolor rzeczywiście fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń