Botwinka kojarzy mi się z chłodnikiem. Jednak ostatnio kupiłam jej tak dużo, że postanowiłam coś z nią wykombinować. I tak powstała pasta :) Połączenie jajka i botwinki z dodatkiem szczypiorki i koperku. Kolor jest przepiękny. Zapraszam :)
Czas: 20 min. Porcji: 2 Poziom: łatwy
Składniki:- 4 liście botwinki z buraczkami
- 1 jajko
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- Szczypiorek
- Koperek
- Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- Jajko gotujemy na twardo.
- Botwinkę, myjemy i sparzymy wrzątkiem, a następnie kroimy w drobne paseczki.
- Buraczki obieramy ze skórki i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie trzemy na tarce o małych oczkach.
- Koperek i szczypiorek myjemy i szatkujemy.
- Jajko obieramy z łupin i trzemy na tarce o małych oczkach.
- Jogurt naturalny mieszamy z jajkiem, koperkiem, szczypiorkiem i botwinką.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w wersji dla dzieci pomijamy sól).
Ciekawe połączenie a kolor rzeczywiście fantastyczny :)
OdpowiedzUsuń