niedziela, 20 sierpnia 2017

Tarta ze szpinakiem i indykiem na kruchym cieście

 
czas: 90 min           ilość: 4           poziom: łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
  • 300 g  mąki pszennej
  • 170 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki wody
  • łyżeczka soli
  • jajko
Farsz:
  • Filet z indyka
  • 100 g szpinaku
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 zabki czosnku
  • Kilka pomidorków koktajlowych, szczypior
  • Sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
  • Foremka na tartę
  • Piekarnik nagrzany do 180 st z funkcja góra dół
  • Trzepaczka
  • Miska
  • Pojemnik na mięso
  • Nóż
  • Deska
  • Wałek
  • Widelec
  • Folia aluminiowa
  • Patelnia
  • Praska do czosnku
  • Fasola Jaś/ciecierzyca



Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulkę. Szczelnie owijamy w worek i wkładamy do lodówki na 30 min, aby stwardniało.
  2. W międzyczasie  indyka myjemy, usuwamy błonki i chrząstki. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Odstawiamy na noc lub ok 30 min do lodówki.
  3. Następnie myjemy szpinak, odcinamy ogonki i smażymy na patelni. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
  4. W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie krążki.
  6. Po upływie tego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy na blaszkę. Wylepiamy dno i boki, a następnie dociskamy dłońmi. Nadmiar ciasta ściągamy, możemy to zrobić za pomocą wałka lub odrywać palcami. Przekłuwamy widelcem dno ciasta, wykładamy folią aluminiową i obciążamy, np. fasolą Jaś, suchą ciecierzycą.
  7. Ciasto pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcja grzania góra-dół. Po upływie czasu ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 10 min.
  8. Na upieczone ciasto wykładamy szpinak, indyka i cebulę.
  9. Całość zalewamy mieszanką śmietanową.
  10. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcja góra-dół, aż masa śmietanową się zetnie.
  11. Upieczoną tartę ozdabiamy przepołowionym na pół pomidorkami i drobno poszatkowanym szczypiorem.
  12. Podajemy z domowym sosem czosnkowym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz