czas: 90 min ilość: 4 poziom: łatwy
Składniki:Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki wody
- łyżeczka soli
- jajko
Farsz:
- Filet z indyka
- 100 g szpinaku
- 200 g śmietany 30%
- 2 jajka
- 1 czerwona cebula
- 2 zabki czosnku
- Kilka pomidorków koktajlowych, szczypior
- Sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
- Foremka na tartę
- Piekarnik nagrzany do 180 st z funkcja góra dół
- Trzepaczka
- Miska
- Pojemnik na mięso
- Nóż
- Deska
- Wałek
- Widelec
- Folia aluminiowa
- Patelnia
- Praska do czosnku
- Fasola Jaś/ciecierzyca
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulkę. Szczelnie owijamy w worek i wkładamy do lodówki na 30 min, aby stwardniało.
- W międzyczasie indyka myjemy, usuwamy błonki i chrząstki. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Odstawiamy na noc lub ok 30 min do lodówki.
- Następnie myjemy szpinak, odcinamy ogonki i smażymy na patelni. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
- W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie krążki.
- Po upływie tego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy na blaszkę. Wylepiamy dno i boki, a następnie dociskamy dłońmi. Nadmiar ciasta ściągamy, możemy to zrobić za pomocą wałka lub odrywać palcami. Przekłuwamy widelcem dno ciasta, wykładamy folią aluminiową i obciążamy, np. fasolą Jaś, suchą ciecierzycą.
- Ciasto pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcja grzania góra-dół. Po upływie czasu ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 10 min.
- Na upieczone ciasto wykładamy szpinak, indyka i cebulę.
- Całość zalewamy mieszanką śmietanową.
- Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcja góra-dół, aż masa śmietanową się zetnie.
- Upieczoną tartę ozdabiamy przepołowionym na pół pomidorkami i drobno poszatkowanym szczypiorem.
- Podajemy z domowym sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz