niedziela, 13 sierpnia 2017

Tort jabłkowo-śmietankowy

Tort śmietankowo-jabłkowy to propozycja lekkiego, delikatnego tortu. Robiąc go nie pomyślałabym, że będzie, aż taki wysoki. Trzy biszkopty i dwa nadzienia – to musi coś oznaczać. Nie jest pracochłonny, a długo utrzymuje świeżość. Idealny na lato jak i na jesień, gdy dostępne są świeże, polskie jabłka. Zachęcam do wypróbowania przepisu.


czas : 120 minut          porcji: 21                                poziom: łatwy

Składniki:

Na biszkopt:
·        3 x 3 jajka
·        3 x ¾ szklanki mąki pszennej
·        3 x ½ szklanki cukru
·        3 łyżki oleju rzepakowego
·        3 łyżeczki proszku do pieczenia
·        Szczypta soli
·        Łyżka kakao
Na krem:
·        500 g sera mascarpone
·        500 g śmietany 36% lub 30%
·        3 łyżki cukru pudru
·        Słoik z prażonymi jabłkami – 1300 g
·        Duży kisiel, bądź dwa małe
Ponad to:
·        Kubek mocnej herbaty


Biszkopt: pieczemy 3 osobne biszkopty – tak łatwiej, nie trzeba kroić równych placków.

1. Białka z trzech jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywno z szczyptą soli. 
2. Na koniec dodajemy porcjami cukier i ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. 3. Kolejno dodajemy żółtka i mieszamy na małych obrotach. 
4. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i olejem przekładamy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie za pomocą łopatki. 
5. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 34 x 25 cm. 
6. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.

Postępujemy identycznie z kolejnym biszkoptem. 
Trzeci biszkopt różni się tylko tym, że dodajemy łyżkę kakao do mąki. 

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Krem: 

7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 
8. Ser mascarpone przekładamy do miski i  rozbijamy trzepaczką. 
9. Dodajemy do niego porcjami śmietanę i na małych obrotach ubijamy, tak żeby wszystko dokładnie
się połączyło.
10. Jabłka przekładamy ze słoika do garnka i wsypujemy kisiel. 
11. Gotujemy na średnim ogniu tak, aby kisiel dokładnie się rozpuścił. 
12. Zostawiamy
do ostygnięcia.

Wykonanie: biszkopt biały wykładamy na formę do pieczenia i sączymy herbatą. Na to wykładamy (3/4) śmietanę i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Go również nasączamy herbatą. Kolejno przekładamy jabłkami i kładziemy ostatni biszkopt. Wierzch przykrywamy pozostałą śmietaną. Zostawiamy na min. 2 godziny do lodówki, tak aby wszystkie składniki się „przegryzły”.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Powiało jesienią...
    Wygląda naprawdę imponująco z tymi wszystkimi warstwami :)

    OdpowiedzUsuń