Tort śmietankowo-jabłkowy to propozycja lekkiego,
delikatnego tortu. Robiąc go nie pomyślałabym, że będzie, aż taki wysoki. Trzy
biszkopty i dwa nadzienia – to musi coś oznaczać. Nie jest pracochłonny, a
długo utrzymuje świeżość. Idealny na lato jak i na jesień, gdy dostępne są
świeże, polskie jabłka. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
czas : 120 minut
porcji: 21
poziom: łatwy
Składniki:
Na biszkopt:
·
3 x 3 jajka
·
3 x ¾ szklanki mąki pszennej
·
3 x ½ szklanki cukru
·
3 łyżki oleju rzepakowego
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
Szczypta soli
·
Łyżka kakao
Na krem:
·
500 g sera mascarpone
·
500 g śmietany 36% lub 30%
·
3 łyżki cukru pudru
·
Słoik z prażonymi jabłkami –
1300 g
·
Duży kisiel, bądź dwa małe
Ponad to:
·
Kubek mocnej herbaty
Biszkopt: pieczemy 3 osobne biszkopty – tak łatwiej, nie trzeba kroić równych
placków.
1. Białka
z trzech jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywno z szczyptą
soli.
2. Na koniec dodajemy porcjami cukier i ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. 3. Kolejno dodajemy żółtka i mieszamy na małych obrotach.
4. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i olejem przekładamy
do masy jajecznej i mieszamy delikatnie za pomocą łopatki.
5. Ciasto wylewamy na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 34 x 25 cm.
6. Pieczemy w 180
stopniach przez ok 20 minut.
Postępujemy
identycznie z kolejnym biszkoptem.
Trzeci biszkopt różni się tylko tym, że dodajemy łyżkę kakao do mąki.
Zostawiamy do całkowitego
ostudzenia.
Krem:
7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
8. Ser mascarpone przekładamy do
miski i rozbijamy trzepaczką.
9. Dodajemy
do niego porcjami śmietanę i na małych obrotach ubijamy, tak żeby wszystko
dokładnie
się połączyło.
się połączyło.
10. Jabłka
przekładamy ze słoika do garnka i wsypujemy kisiel.
11. Gotujemy na średnim ogniu tak, aby kisiel dokładnie się rozpuścił.
12. Zostawiamy
do ostygnięcia.
do ostygnięcia.
Wykonanie:
biszkopt biały wykładamy na formę do pieczenia i sączymy herbatą. Na to
wykładamy (3/4) śmietanę i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Go również nasączamy
herbatą. Kolejno przekładamy jabłkami i kładziemy ostatni biszkopt. Wierzch
przykrywamy pozostałą śmietaną. Zostawiamy na min. 2 godziny do lodówki, tak
aby wszystkie składniki się „przegryzły”.
Smacznego.
Powiało jesienią...
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę imponująco z tymi wszystkimi warstwami :)