czwartek, 26 października 2017

Kluski leniwe z suszonymi pomidorami

To moje drugie w życiu kluski leniwe. Moja propozycja tym razem to z suszonymi pomidorami w asyście sosu szpinakowego i fety ;)


porcji: 4 poziom: łatwy czas: 30 min

Składniki:

  • Na kluski:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Na sos:
  • gałka muszkatołowa, czosnek
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g  śmietany 30%
  • feta
Sposób przygotowania:
Kluski:
1. Ser, pomidory, mąkę i jajko umieszczamy w malakserze i ugniatamy zwarte ciasto.
2. Wałkujemy ciasto i odkrawamy kluski.
3. Gotujemy w wrzącej wodzie 2 minuty po wypłynięciu.
Sos:
4. Szpinak myjemy, siekamy i przekładamy do garnka, podsmażamy, aż szpinak puści wodę.
5. Do szpinaku przelewamy śmietanę, czosnek i gałkę, i gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Podajemy kluski polane sosem i posypane fetą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz