porcji: 4 poziom: łatwy czas: 30 min
Składniki:
- Na kluski:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Na sos:
- gałka muszkatołowa, czosnek
- 300 g świeżego szpinaku
- 200 g śmietany 30%
- feta
Sposób przygotowania:
Kluski:
1. Ser, pomidory, mąkę i jajko umieszczamy w malakserze i ugniatamy zwarte ciasto.
2. Wałkujemy ciasto i odkrawamy kluski.
3. Gotujemy w wrzącej wodzie 2 minuty po wypłynięciu.
Sos:
4. Szpinak myjemy, siekamy i przekładamy do garnka, podsmażamy, aż szpinak puści wodę.
5. Do szpinaku przelewamy śmietanę, czosnek i gałkę, i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Podajemy kluski polane sosem i posypane fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz