niedziela, 22 października 2017

Dyniowe cynamonki


czas: 150 min          ilość: 12 szt 
Składniki:

         Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 80 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki pulpy z dyni
  • 50 g masła
  • 24 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
    Nadzienie:
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
    Lukier:
  • odrobina wody
  • cukier puder
Dodatkowo:
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
  • Blacha z piekarnika
  • Foremka prostokątna
  • Wałek do ciasta
  • Miska
  • Ręcznik bawełniany
  • Garnuszek
  • Pędzel silikonowy
  • Kubek
  • Łyżeczka
Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami.
  2. Jeśli używamy świeżych robimy rozczyn. (Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/4 szklanki mleka letniego, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia).
  3. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy letni rozpuszczony tłuszcz.
  4. Wyrabiamy ciasto. Ważne, aby robić to długo, by było miękkie. 
  5. Formułujemy kulę, oprószamy mąką i wkładamy do miski. 
  6. Przykrywamy ręcznikiem bawełnianym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1.5 godz.
  7. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty, delikatnie podsypując mąką stolnice i wałek.
  8. Każdy prostokąt smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
  9. Następnie zwijamy dłuższym bokiem, jak roladę. 
  10. Ostrym nożem kroimy każdy wałek na 6 części.
  11. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy zawijańce.
  12. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 min. Powinny podwoić swoją objętość. 
  13. Wyrośnięte cynamonki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcją góra-dół przez ok 15 min.
Podajemy z domowym lukrem.



1 komentarz:

  1. Takich nie jadłam... jesienią muszą smakować najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń