czas: 150 min ilość: 12 szt
Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 80 g cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki pulpy z dyni
- 50 g masła
- 24 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie: - 50 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cynamonu
Lukier: - odrobina wody
- cukier puder
Dodatkowo:
- Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
- Blacha z piekarnika
- Foremka prostokątna
- Wałek do ciasta
- Miska
- Ręcznik bawełniany
- Garnuszek
- Pędzel silikonowy
- Kubek
- Łyżeczka
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami.
- Jeśli używamy świeżych robimy rozczyn. (Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/4 szklanki mleka letniego, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia).
- Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy letni rozpuszczony tłuszcz.
- Wyrabiamy ciasto. Ważne, aby robić to długo, by było miękkie.
- Formułujemy kulę, oprószamy mąką i wkładamy do miski.
- Przykrywamy ręcznikiem bawełnianym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1.5 godz.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty, delikatnie podsypując mąką stolnice i wałek.
- Każdy prostokąt smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Następnie zwijamy dłuższym bokiem, jak roladę.
- Ostrym nożem kroimy każdy wałek na 6 części.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy zawijańce.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 min. Powinny podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte cynamonki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcją góra-dół przez ok 15 min.
Podajemy z domowym lukrem.
Takich nie jadłam... jesienią muszą smakować najlepiej ;)
OdpowiedzUsuń