poniedziałek, 30 października 2017

Drożdżówki z kajmakiem i prażonym słonecznikiem

Marzyły mi się drożdżówki z kajmakiem i słonecznikiem. Dlatego takie wymyśliłam, wykonałam i zajadałam się z wielką ochotą. Najlepsze na świeżo. Uwierzcie, że moglibyście zjeść ich kilka!



czas : 150 minut          sztuk: 14                                poziom: średni

Składniki:

Na ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 110 g roztopionego masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • Na nadzienie:
  • puszka kajmaku
  • 250 g słonecznika
  • 70 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Na lukier:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Ciasto: mleko podgrzać tak, żeby było lekko ciepłe. Do 1/3 mleka rozkruszyć drożdże i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do reszty mleka dodać masło, cukier, jajka i rozczyn. Dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać sól i rozczyn. Ugniatać, aż powstanie jednolita masa. Można podsypać ewentualnie mąką, ale nie za dużo. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie: do garnka przekładamy wszystkie składniki i zagotowujemy. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia i kruszymy.

Lukier: cukier puder wymieszać z mlekiem. Gęstość lukru zmieniamy poprzez dodanie cukru bądź mleka.


Sposób przygotowania: z ciasta odstawić ok 180 g. Cienko je rozwałkować i wykleić nim spód formy (blaszkę o wymiarach 35cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia). Resztę ciasta rozwałkować na wymiary 30 x 40 cm. Rozsmarować kajmakiem i posypać słonecznikiem, zostawiając z każdej strony po 2 cm. Następnie wąsko zwijać. Kroić w plastry i układać w odstępach na blaszce. Zawijańce i tak wyrosną, więc nie martwcie się, że się złączą. Później w łatwy sposób można je ukroić nożem. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Jeszcze ciepłe lukrować i od razu podawać.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz