Sernik ten przygotowałam już drugi raz w tym roku. Za pierwszym razem nie udało się zrobić zdjęcia. Został zjedzony błyskawicznie. Sernik jest w środku wilgotny, a dynia właściwie niewyczuwalna. Gdy go jadłam to nie wyczułam, że w środku jest dynia, jedynie piękny jesienny kolor ciasta zdradzał, że to nie zwykły sernik ;) Jeśli lubisz bardziej słodkie serniki możesz dodać więcej cukru. To ciasto jest w wersji bez spodu, lubię proste serniki. Bo jeśli chcę jeść sernik to ma być tam przede wszystkim czuć ser a nie dodatki :) A ty próbowałaś już sernika z dynią?
czas: 90 min ilość: 12 szt. poziom: łatwy
Składniki:- 1 kg twarogu na ser (Piątnica)
- 500 g pure z dyni
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa: - 1 tabliczka czekolady białej
Dodatkowo:
- Foremka o śr 26 cm
- Papier do pieczenia
- Naczynie z wodą
- Piekarnik nagrzany do 180 st C
- Mikser z misą
- Szpatułka
- Wrzątek
- Blacha z piekarnika
- Garnuszek z odrobiną wody
- Miska
Krok po kroku:
- Jajka sparzamy, aby uniknąć salmonelli.
- Do misy z miksera dodajemy ser twarogowy, pure z dyni. Całość miksujemy do połączenia się składników.
- Dodajemy jajka, cukier i przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy za pomocą miksera.
- Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia.
- Wlewamy masę sernikową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st C z funkcją grzania góra-dół.
- Na blachę piekarnikową kładziemy naczynie z wodą, a do niego wkładamy foremkę z masą sernikową.
- Sernik pieczemy ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik ostygnie wtedy możemy wyciągnąć ciasto z piekarnika.
W garnuszku podgrzewamy odrobinę wody. Nakładamy na niego miskę, a do miski dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Uważaj, aby miska nie dotykała wody, która znajduje się w garnuszku. Za pomocą szpatułki mieszamy czekoladę, aż się rozpuści.Ostudzony sernik możesz ozdobić polewą z czekolady. A resztki z miski zjeść ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz