czwartek, 23 listopada 2017

Arachidowe kulki mocy


czas: 30 min        ilość: 12 szt.         poziom: łatwy

Składniki:
  • 1 szklanka orzechów arachidowych, prażonych, niesolonych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych bez konserwantów + wiórki do obtoczenia
  • 1 garść destylowana bez pestek
  • wrzątek wody

Dodatkowo:
  • Blender kielichowy lub  młynek do kawy
  • Czajnik / garnuszek z wrzącą wodą

Krok po kroku:
  1. Orzechy mielimy w melakserze na pył lub małe kawałki. Możesz też użyć młynka do kawy.
  2. Daktyle zalewamy gorącą wodą tylko tak, aby zakryły daktyle. Odstawiamy na 30 minut, aby zmiękły.
  3. Do blendera dodajemy orzechy, wiórki koksowe, daktyle i odrobinę wody, w której się moczyły daktyle. Jeśli masa jest za sucha dolewamy odrobinę wody, ale nie za dużo, bo zrobi się breja zamiast gęstej masy.
  4. Za pomocą wilgotnych dłoni formułujemy kulki i obtaczamy w kokosie.
  5. Kulki dajemy do lodówki na 30 min, aby stwardniały. Można przechowywać w lodówce do 7 dni.



1 komentarz: