czas: 30 min ilość: 12 szt. poziom: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka orzechów arachidowych, prażonych, niesolonych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych bez konserwantów + wiórki do obtoczenia
- 1 garść destylowana bez pestek
- wrzątek wody
Dodatkowo:
- Blender kielichowy lub młynek do kawy
- Czajnik / garnuszek z wrzącą wodą
Krok po kroku:
- Orzechy mielimy w melakserze na pył lub małe kawałki. Możesz też użyć młynka do kawy.
- Daktyle zalewamy gorącą wodą tylko tak, aby zakryły daktyle. Odstawiamy na 30 minut, aby zmiękły.
- Do blendera dodajemy orzechy, wiórki koksowe, daktyle i odrobinę wody, w której się moczyły daktyle. Jeśli masa jest za sucha dolewamy odrobinę wody, ale nie za dużo, bo zrobi się breja zamiast gęstej masy.
- Za pomocą wilgotnych dłoni formułujemy kulki i obtaczamy w kokosie.
- Kulki dajemy do lodówki na 30 min, aby stwardniały. Można przechowywać w lodówce do 7 dni.
oj tak, niebawem jeszcze więcej propozycji :)
OdpowiedzUsuń