piątek, 10 listopada 2017

Drożdżówki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym

Kolejne ciastka z serii tych dla dzieci. Sycące, bo w nadzieniu jest masło orzechowe i dżem truskawkowy (ulubione połączenie mojego Męża i Syna ;)) Idealne na spacer, piknik czy do szkoły.




czas : 150 minut          sztuk: 14                                poziom: średni

Składniki:
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 110 g roztopionego masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • Na nadzienie:
  •       masło orzechowe
  •       500 g truskawek (mogą być mrożone)
Sposób przygotowania:
Ciasto: mleko podgrzać tak, żeby było lekko ciepłe. Do 1/3 mleka rozkruszyć drożdże i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do reszty mleka dodać masło, cukier, jajka i rozczyn. Dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać sól i rozczyn. Ugniatać, aż powstanie jednolita masa. Można podsypać ewentualnie mąką, ale nie za dużo. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie: do garnka wrzucamy truskawki i smażymy, odparowujemy sok, aż powstanie gęsty dżem.

Sposób przygotowania: z ciasta odstawić ok 180 g. Cienko je rozwałkować i wykleić nim spód formy (blaszkę o wymiarach 35cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia). Resztę ciasta rozwałkować na wymiary 30 x 40 cm. Rozsmarować masłem orzechowym i dżemem truskawkowym, zostawiając z każdej strony po 2 cm. Następnie wąsko zwijać. Kroić w plastry i układać w papilotach. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego.



1 komentarz: