Mąż na święta kupił mi stempelki do pierniczków. Dzięki inspiracji mojewypieki.com stworzyłam te małe cudeńka. Idealne na świąteczny stół. Przechowywane w pudełku zachowują długo świeżość.
Składniki:
- 3 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- pół szklanki miodu
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, sól.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
3. Następnie dodać jajko i miód i nadal ucierać.
4. Na koniec dodać suche składniki i ucierać do połączenia.
5. Powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
6. Następnego dnia ciasto rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.
7. Piec 7-15 minut (w zależności o wielkości ciastka) w 180 stopniach opcja pieca góra - dół.
8. Zostawić do wystygnięcia i dowolnie ozdobić, ja ozdobiłam złotym pigmentem jadalnym.
Smacznego!
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń