Dziś zapraszamy na prostą i szybką zapiekankę makaronową z kalafiorem pod pierzynką beszamelową. Jej przygotowanie nie sprawi wam żadnego problemu, a efekt mile zaskoczy. Niby coś prostego, ale jeśli dodamy do zapiekanki gałki muszkatołowej to nabierze ona innego smaku. Dzięki tej przyprawie nasza zapiekanka ma wyjątkowy smak. Nam bardzo posmakowała. A dzieci się zajadały :) Po ugotowaniu kalafior nabiera słodkiego smaku, więc wielbicielom słodkości przypadnie do gustu. Jeśli lubisz żółty ser możesz nim posypać wierzch zapiekanki. To jak? Wypróbujesz?
czas: 40 min ilość: 4 porcje poziom: łatwy
Składniki:
- 150 g makaronu, np. świderki
- 1 kalafior
- 400 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- Starty ser /opcjonalnie/
- tłuszcz do natłuszczenia foremki
Dodatkowo:
- Naczynie żaroodporne
- Garnek na makaron
- Garnek
- Parowar
- Sitko
- Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
Krok po kroku:
- We wrzątku gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu, tak by powstał półtwardy.
- Kalafior obieramy z liści, dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i gotujemy w wodzie lub parowarze do miękkości.
- W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy. Dodajemy mleko i chwilę gotujemy, tak aby powstała masa zgęstniała. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Jeśli używamy foremki silikonowej to nie ma takiej potrzeby.
- Na naczynie wykładamy ugotowany makaron, następnie kalafior i wszystko zalewamy beszamelem. W tym momencie możesz dodać starty ser/
- W piekarniku nagrzanym do 180 st C z funkcją góra-dół pieczemy naszą zapiekankę ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz