czwartek, 7 grudnia 2017

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem


Dziś zapraszamy na prostą i szybką zapiekankę makaronową z kalafiorem pod pierzynką beszamelową. Jej przygotowanie nie sprawi wam żadnego problemu, a efekt mile zaskoczy. Niby coś prostego, ale jeśli dodamy do zapiekanki gałki muszkatołowej to nabierze ona innego smaku. Dzięki tej przyprawie nasza zapiekanka ma wyjątkowy smak. Nam bardzo posmakowała. A dzieci się zajadały :) Po ugotowaniu kalafior nabiera słodkiego smaku, więc wielbicielom słodkości przypadnie do gustu. Jeśli lubisz żółty ser możesz nim posypać wierzch zapiekanki. To jak? Wypróbujesz?


czas: 40 min         ilość: 4 porcje        poziom: łatwy

Składniki:
  • 150 g makaronu, np. świderki
  • 1 kalafior
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Starty ser /opcjonalnie/
  • tłuszcz do natłuszczenia foremki
Dodatkowo:
  • Naczynie żaroodporne
  • Garnek na makaron
  • Garnek
  • Parowar 
  • Sitko
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
Krok po kroku:
  1. We wrzątku gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu, tak by powstał półtwardy.
  2. Kalafior obieramy z liści, dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i gotujemy w wodzie lub parowarze do miękkości.
  3. W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy. Dodajemy mleko i chwilę gotujemy, tak aby powstała masa zgęstniała. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Jeśli używamy foremki silikonowej to nie ma takiej potrzeby.
  5. Na naczynie wykładamy ugotowany makaron, następnie kalafior i wszystko zalewamy beszamelem. W tym momencie możesz dodać starty ser/
  6. W piekarniku nagrzanym do 180 st C z funkcją góra-dół pieczemy naszą zapiekankę ok 20 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz