- 1 puszka kukurydzy
- 100 g szynki
- 300 g mąki
- 250 ml maślanki
- 200 g sera
- 75 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki papryki w proszku
Dodatkowo:
- Foremka na muffiny + papilotki
- Piekarnik nagrzany do 200 st C z funkcją góra-dół
- Szpatułka
- Sitko
- Nóż
- Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
- Szynkę kroimy w kostkę.
- Jajka sparzamy wrzątkiem, aby uniknąć salmonelli.
- Mąkę przesiewamy przez sito.
- W pierwszej misce mieszamy składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia, paprykę w proszku.
- W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, maślankę, olej.
- Składniki suche dodajemy do mokrych i dodatkowo kukurydzę z szynką i serem, a następnie chwilę mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st C z funkcją grzania góra-dół.
- Jeśli mamy foremkę na muffiny metalową to wykładamy ja papilotkami, a jeśli jest silikonowa to nie ma takiej potrzeby. Do foremki wykładamy ciasto i pieczemy ok 35 min.
Smacznego :)
Chodza za mna już chyba ze dwa lata!
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie się za nie zabrać, bo widzę, że warto...
:)