Uwielbiacie coś słodkiego do kawy? A Wasze pociechy patrzą jak podjadacie i one też chcą? Mamy dla Was rogaliki idealne dla Najmłodszych! Tylko jedna łyżka cukru, słodycz świeżych owoców i miękkie, maślane ciasto. Są pyszne. Przygotujcie, bo nie trzeba im wiele czasu!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (czytajcie etykiety, wybierajcie te bez mleka w proszku)
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- żółtko + białko
- 100 g zimnego masła
- jabłko
- łyżka masła
- szczypta cynamonu
- banan
Sposób przygotowania:
1. Do jogurtu w temperaturze pokojowej dodaj rozkruszone drożdże i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj i zostaw na 15 minut.
2. Do miski (bądź malaksera) wsyp mąkę, żółtko, rozczyn i zimne masło. Dokładnie ugnieć ciasto.
3. Gotową masę podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na okrąg i podziel na 8 części.
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle z cynamonem. Zostaw do ostudzenia.
5. Banan obierz i przekrój wzdłuż i podziel na 8 części.
6. Pierwsze osiem części nadziej jabłkiem - na brzeg każdego trójkąta połóż jabłka i zwiń tak by powstały rogaliki.
7. Kolejne nadziej bananem identycznie jak wyżej.
8. Całość przełóż na blaszkę do pieczenia zostaw odstępy, bo rogaliki rośną), posmaruj białkiem i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
9. Piecz w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół przez 15 minut.
Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie.
Dla dorosłych i starszych dzieci możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować, dla najmłodszych podaj tak po prostu.
Mój Syn się zajadał, zresztą jak ja, Mąż i cała rodzinka Magdy ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz