poniedziałek, 8 stycznia 2018

Krem do smarowania "Bounty"


Składniki:

Masa kokosowa:
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml mleka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 30 g białej, dobrej jakościowo, czekolady
Masa czekoladowa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 25 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka masła 
Krok po kroku:

Masa kokosowa:
  1. Wszystkie składniki dodajemy do garnuszka i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje, a wiórki będą miękkie, trwa to ok. 10 min.
Masa czekoladowa:
  1. Do garnuszka wkładamy połamaną czekoladę i zalewamy śmietanką. Dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa się połączy.
  2. garnuszek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki.
Do wyparzonego słoiczka układamy na przemian masę kokosową i czekoladową. tak przygotowany krem można w lodówce przechowywać ok. 14 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz