niedziela, 14 stycznia 2018

Zupa marchewkowa z sokiem z pomarańczy

Zapraszam na rozgrzewającą zupę marchewkową z dodatkiem soku pomarańczowego. Dodatek swojskiej kiełbaski nasyci głodne brzuszki, a starty świeży imbir rozgrzeje nas od wewnątrz. Jeśli to jest za mało zupkę można podać z makaronem, co dla dzieci będzie najlepszym wyborem. Zupa marchewkowa dzięki dodatkowi świeżo wyciskanego soku z pomarańczy ma słodki smak, ale imbir delikatnie go przełamuje. Uważajcie z dodawaniem imbiru. Jest bardzo ostry i na 3 litry zupy wystarczy zaledwie 2 cm kawałek. A ty z czym lubisz zupę marchewkową?

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 2 l bulionu
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 pomarańcza
  •  1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, imbir, słodka papryka, natka pietruszki
Do podania:
  • Makaron
  • Kiełbasa
dodatkowo:
  • Garnek + pokrywka
  • Deska
  • Nóż
  • Miseczka
  • Obieraczka lub nożyk do warzyw
  • Patelnia
  • Tarka do warzyw


Krok po kroku:
  1. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obieramy z łupin, myjemy. Marchewki i pietruszkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę.
  2. Cebule obieramy z łupin i kroimy w kostkę.
  3. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki i trzemy na tarce o małych oczkach.
  4. Z pomarańczy wyciskamy sok, pozbywamy się pestek.
  5. W garnku roztapiamy tłuszcz i dodajemy cebule. Smażymy na złocisty kolor. Ściągamy część cebuli na osobne naczynie. Dodajemy startą marchew i pietruszkę. Podsmażamy do miękkości. Cześć marchewki można odstawić do dekoracji talerza. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotujemy ok 20 minut. Dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, startym imbirem i jeśli mamy ochotę możemy dodać śmietanę, ale nie jest to konieczne.
  6. Kiełbasę podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Kiełbasa wytopi swój tłuszcz, dlatego dodatkowy jest zbędny.
  7. W garnku gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
  8. Na talerz wykładamy makaron, wlewamy zupę, dekorujemy marchewką, cebulą i kiełbasą. Posypujemy natką pietruszki, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną słodkiej papryki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz