porcji: 15 czas: 85 min poziom: łatwy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 6 jaj
- szczypta soli
- skórka z dwóch cytryn
- sok z jednej cytryny
- cukier puder + sok z pół cytryny
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z solą.
2. W misie utrzyj margarynę z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj po jednym żółtku i ucieraj, aż masa będzie gładka.
4. Kolejno dodawaj sok z cytryny, skórkę cytrynową, mąki i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj dokładnie.
5. Na koniec dodaj delikatnie pianę z białek i połącz delikatnie za pomocą szpatułki.
6. Ciasto wyłóż do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
7. Formę zamknij i włóż do garnka. Zalej 3/4 wrzącej wody. Garnek przykryj przykrywką.
8. Gotuj 70 minut.
9. Po tym czasie wyciągnij z formy i zostaw do wystudzenia.
10. Z soku z cytryny i cukru pudru przyrządź gęsty lukier.
10. Z soku z cytryny i cukru pudru przyrządź gęsty lukier.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz