sobota, 31 marca 2018

Babka cytrynowa - gotowana



porcji: 15  czas: 85 min poziom: łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • skórka z dwóch cytryn
  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder + sok z pół cytryny
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z solą.
2. W misie utrzyj margarynę z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj po jednym żółtku i ucieraj, aż masa będzie gładka.
4. Kolejno dodawaj sok z cytryny, skórkę cytrynową, mąki i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj dokładnie.
5. Na koniec dodaj delikatnie pianę z białek i połącz delikatnie za pomocą szpatułki.
6. Ciasto wyłóż do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
7. Formę zamknij i włóż do garnka. Zalej 3/4 wrzącej wody. Garnek przykryj przykrywką.
8. Gotuj 70 minut.
9. Po tym czasie wyciągnij z formy i zostaw do wystudzenia.
10. Z soku z cytryny i cukru pudru przyrządź gęsty lukier.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz