poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Krem czekoladowo-orzechowy jak Fererro Rocher

Zapraszam was na domowy krem czekoladowo-orzechowy. Dzięki temu, że orzechy są zmielone w drobną kostkę smakuje jak pralinki Ferrero Rocher :) Jeśli jednak nie lubisz kawałków orzechów w kremie możesz je zmielić na pył za pomocą młynka do kawy. Mnie jednak smakuje z kawałkami orzechów. Idealnie nadaje się do gofrów, naleśników lub innych słodkich placuszków :)


Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, dobrej jakości
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka orzechów laskowych 
  • 1/2 szklanki cukru
Krok po kroku:
  1. Jeśli mamy orzechy z skórka, to wykładamy je na patelnie i przeć chwile pieczemy. 
  2. Następnie przekładamy je na ścierkę i ocieramy robiąc wałek. W ten sposób ściągniemy skórkę z orzechów.
  3. Orzechy mielimy w melakserze na drobne kawałki
  4. Czekoladę łamiemy na kostki.
  5. Mleko podgrzewamy w garnuszku, ale nie gotujemy. Ściągamy z ognia.
  6. Do mleka dodajemy czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
  7. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Gdy krem ostygnie, przechowujemy go w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz