Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady, dobrej jakości
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 1/2 szklanki cukru
Krok po kroku:
- Jeśli mamy orzechy z skórka, to wykładamy je na patelnie i przeć chwile pieczemy.
- Następnie przekładamy je na ścierkę i ocieramy robiąc wałek. W ten sposób ściągniemy skórkę z orzechów.
- Orzechy mielimy w melakserze na drobne kawałki
- Czekoladę łamiemy na kostki.
- Mleko podgrzewamy w garnuszku, ale nie gotujemy. Ściągamy z ognia.
- Do mleka dodajemy czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
- Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Gdy krem ostygnie, przechowujemy go w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz