czwartek, 29 marca 2018

Wielkanocny barszcz biały na domowym zakwasie



ilość: 4 porcje         czas: 60 min          poziom: łatwy

Składniki:
  • 1 butelka domowego zakwasu
  • 2 l wody
  • 600 g białej kiełbasy
  • 500 g ziemniaków 
  • 300 ml śmietany kwaśnej
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sól
  • olej
Krok po kroku:
  1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy z łupin i kroimy na pół.
  2. Cebule obieram z łupin i kroje w drobną kostkę. 
  3. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, dodaję olej i cebule podsmażam na złocisty kolor.
  4. Dodaje kiełbasę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz odrobine soli.
  5. Całość zalewam 2 litrami wody.
  6. Ziemniaki obieramy z skóry, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do garnka.
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie, a kiełbasa ugotowana dodajemy zakwas i zagotowujemy.
  8. Wyłączamy gaz. Dodajemy słodką śmietanę.
  9. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Dodajemy także majeranek. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. 
  10. Z zupy wyławiamy kiełbasę, usuwamy błonkę i kroimy w plasterki.
Sposób podania:

Na talerz wykładamy połówki jajek oraz kilka plasterków kiełbasy i całość zalewamy barszczem białym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz