ilość: 4 porcje czas: 60 min poziom: łatwy
Składniki:
- 1 butelka domowego zakwasu
- 2 l wody
- 600 g białej kiełbasy
- 500 g ziemniaków
- 300 ml śmietany kwaśnej
- 4 jajka
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sól
- olej
Krok po kroku:
- Jajka gotujemy na twardo. Obieramy z łupin i kroimy na pół.
- Cebule obieram z łupin i kroje w drobną kostkę.
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę, dodaję olej i cebule podsmażam na złocisty kolor.
- Dodaje kiełbasę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz odrobine soli.
- Całość zalewam 2 litrami wody.
- Ziemniaki obieramy z skóry, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do garnka.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, a kiełbasa ugotowana dodajemy zakwas i zagotowujemy.
- Wyłączamy gaz. Dodajemy słodką śmietanę.
- Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Dodajemy także majeranek. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem.
- Z zupy wyławiamy kiełbasę, usuwamy błonkę i kroimy w plasterki.
Sposób podania:
Na talerz wykładamy połówki jajek oraz kilka plasterków kiełbasy i całość zalewamy barszczem białym.
Na talerz wykładamy połówki jajek oraz kilka plasterków kiełbasy i całość zalewamy barszczem białym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz