Uwielbiam kuchnię azjatycką. Makarony, ryże, kurczaki i wieprzowina ... mniam mniam. Jednym z moich ulubionych sosów jest słodko-słony sos teriyaki. Akurat naszła mnie ochota na delikatnego kurczaka w tej słodkiej glazurze, ale nie miałam gotowego sosu. Postanowiłam przygotować coś bardzo podobnego - taki polski sos teriyaki :) Wystarczy syrop klonowy/cukier, sok z limonki, sos sojowy, olej, czosnek oraz imbir. Tak niewiele składników, które zazwyczaj mamy w domu i możemy się przenieść do kuchni azjatyckiej :) Zapraszam i Was!
porcji: 2 poziom: łatwy czas: 30 min
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
1. Kurczaka myjemy, usuwamy chrząstki i błonki.
2. Na patelni mieszamy składniki sosu (sos sojowy, olej, syrop klonowy, sok z limonki, starty imbir i starty czosnek) i wszystko mieszamy, a następnie zagotowujemy.
3. Wykładamy oczyszczonego kurczaka i gotujemy w sosie po 5 min z każdej strony pod przykryciem.
4. Następnie ściągamy przykrycie i dalej gotujemy kurczaka, aż będzie soczysty.
5. Aby sos zgęstniał musiałam zwiększyć ogień i chwilę tak gotować sos.
6. Kurczaka proponuję podać z ryżem i ulubionymi warzywami.
2. Na patelni mieszamy składniki sosu (sos sojowy, olej, syrop klonowy, sok z limonki, starty imbir i starty czosnek) i wszystko mieszamy, a następnie zagotowujemy.
3. Wykładamy oczyszczonego kurczaka i gotujemy w sosie po 5 min z każdej strony pod przykryciem.
4. Następnie ściągamy przykrycie i dalej gotujemy kurczaka, aż będzie soczysty.
5. Aby sos zgęstniał musiałam zwiększyć ogień i chwilę tak gotować sos.
6. Kurczaka proponuję podać z ryżem i ulubionymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz