czwartek, 22 marca 2018

Owsiane ciasteczka - najprostsze


Składniki:
  • 150 g płatków owsianych tzw górskich 
  • 100 g masła
  • 90 - 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło rozpuść w rondelku.
  3. Płatki owsiane umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania bardzo drobnych płatków. 
  4. Dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie mieszamy.
  5. Do miski dodajemy jajko i cukier. 
  6. Ubijamy do powstania jasnej i puszystej masy. 
  7. Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia i ubijamy tak długo, aż składniki się połączą. 
  8. Tak przygotowaną masę dodajemy do płatków owsianych z masłem i dokładnie mieszamy.
  9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. 
  10. Ciasto wykładamy na blachę w dużych odstępach, ponieważ ciasteczka bardzo rosną. 
  11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC przez około 6 - 10 minut, aż brzegi ciasteczek będą zarumienione. 
  12. Wyjmujemy z piekarnika i chwilkę przestudzamy na blaszce, ponieważ ciastka są bardzo miękkie, a następnie przekładamy na kratkę, aby stały się kruche.



1 komentarz: