Składniki:
- 150 g płatków owsianych tzw górskich
- 100 g masła
- 90 - 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło rozpuść w rondelku.
- Płatki owsiane umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania bardzo drobnych płatków.
- Dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie mieszamy.
- Do miski dodajemy jajko i cukier.
- Ubijamy do powstania jasnej i puszystej masy.
- Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia i ubijamy tak długo, aż składniki się połączą.
- Tak przygotowaną masę dodajemy do płatków owsianych z masłem i dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą.
- Ciasto wykładamy na blachę w dużych odstępach, ponieważ ciasteczka bardzo rosną.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC przez około 6 - 10 minut, aż brzegi ciasteczek będą zarumienione.
- Wyjmujemy z piekarnika i chwilkę przestudzamy na blaszce, ponieważ ciastka są bardzo miękkie, a następnie przekładamy na kratkę, aby stały się kruche.
Lubię takie ciacha:)
OdpowiedzUsuń