Składniki:
- 125 ml kaszy jaglanej
- 250 ml wody lub mleka
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanka wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki słonecznika łupanego
- garść daktyli
- garść ulubionych orzechów
- wrzątek
Dodatkowo:
- Garnek z pokrywką
- Kubek
- Mikser / blender
- Foremka keksówka + papier do pieczenia
Krok po kroku:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem, tylko do wysokości takiej, aby owoce były zakryte. Moczymy ok 30 min. Po tym czasie miksujemy na gładką konsystencję za pomocą blender a lub miksera kielichowego.
- Kaszę przepłukujemy dwukrotnie w gorącej wodzie. Następnie gotujemy ok 15 min w wrzącej wodzie lub mleku. Studzimy.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, jeśli używamy foremki silikonowej to nie ma takiej potrzeby.
- Ostudzoną kaszę łączymy z zmiksowanymi daktylami, rodzynkami, słonecznikiem, wiórkami kokosowymi i zmiażdżonymi orzechami tak, aby składniki się połączyły.
- Tak wymieszaną masę wykładamy do foremki i mocno uklepujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz