niedziela, 11 marca 2018

Fit batony z kaszą jaglaną


Składniki:
  • 125 ml kaszy jaglanej
  • 250 ml wody lub mleka
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki słonecznika łupanego
  • garść daktyli
  • garść ulubionych orzechów
  • wrzątek
Dodatkowo:
  • Garnek z pokrywką
  • Kubek
  • Mikser / blender
  • Foremka keksówka + papier do pieczenia


Krok po kroku:
  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, tylko do wysokości takiej, aby owoce były zakryte. Moczymy ok 30 min. Po tym czasie miksujemy na gładką konsystencję za pomocą blender a lub miksera kielichowego.
  2. Kaszę przepłukujemy dwukrotnie w gorącej wodzie. Następnie gotujemy ok 15 min w wrzącej wodzie lub mleku. Studzimy.
  3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, jeśli używamy foremki silikonowej to nie ma takiej potrzeby.
  4. Ostudzoną kaszę łączymy z zmiksowanymi daktylami, rodzynkami, słonecznikiem, wiórkami kokosowymi i zmiażdżonymi orzechami tak, aby składniki się połączyły.
  5. Tak wymieszaną masę wykładamy do foremki i mocno uklepujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz