niedziela, 25 marca 2018

Wielkanocny zakwas na barszcz biały

Już niedługo Wielkanoc. Więc najwyższy czas, aby przygotować domowy zakwas na barszcz biały. W tym roku święta spędzamy pierwszy raz sami, więc na mojej głowie jest zadbanie o świąteczną atmosferę :) Gdybym była leniwa to poszłabym do sklepu i kupiła gotowy zakwas. Wbrew pozorom łatwo znaleźć taki z dobrym składem, bez zbędnych dodatków. Ale ja lubię się uczyć, kombinować więc sama przygotowałam zakwas. Jestem pewna, że z nim zupka wyjdzie pyszna :) Dodam domową kiełbaskę białą i swojskie jajka. Konieczny jest jeszcze otarty majeranek :) Pycha!


Składniki:
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850
  • 500 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka otartego suszonego majeranku
Krok po kroku:
  1. Mąkę pełnoziarnistą przesiewamy do słoika.
  2. Zalewamy wodą.
  3. Czosnek obieramy z łupin, kroimy na pół i dodajemy do słoika.
  4. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.
  5. Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką lnianą lub gazą.
  6. Zakwas mieszamy codziennie. Gdy będzie kwaśny to znak, że jest już gotowy. Wtedy zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz