Już niedługo Wielkanoc. Więc najwyższy czas, aby przygotować domowy zakwas na barszcz biały. W tym roku święta spędzamy pierwszy raz sami, więc na mojej głowie jest zadbanie o świąteczną atmosferę :) Gdybym była leniwa to poszłabym do sklepu i kupiła gotowy zakwas. Wbrew pozorom łatwo znaleźć taki z dobrym składem, bez zbędnych dodatków. Ale ja lubię się uczyć, kombinować więc sama przygotowałam zakwas. Jestem pewna, że z nim zupka wyjdzie pyszna :) Dodam domową kiełbaskę białą i swojskie jajka. Konieczny jest jeszcze otarty majeranek :) Pycha!
Składniki:
- 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850
- 500 ml wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka otartego suszonego majeranku
Krok po kroku:
- Mąkę pełnoziarnistą przesiewamy do słoika.
- Zalewamy wodą.
- Czosnek obieramy z łupin, kroimy na pół i dodajemy do słoika.
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.
- Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką lnianą lub gazą.
- Zakwas mieszamy codziennie. Gdy będzie kwaśny to znak, że jest już gotowy. Wtedy zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz