piątek, 15 czerwca 2018

Maślankowiec z czerwonymi owocami

Lubię ciasta ucierane. Nie ma przy nich zbyt wiele pracy, a wiadomo przy trójce dzieci trzeba doceniać każdą wolną minutę :) Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miksera i gotowe. dzięki temu, że jest maślanka to ciasto jest wilgotne. Miks czerwonych owoców dodaje lekkiej kwaskowatości. Smaki idealnie się równoważą. Na wierzch proponuję posypać dużą ilością cukru pudru i gotowe :)

czas: 80 min          porcji: 12 szt.          poziom: łatwe
Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców czerwonych (mogą być mrożone)
  • 1/4 szklanki bułki tartej
Dodatkowo:
  • Mikser z misą
  • Sitko
  • Prostokątna blaszka o wym 38x27
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Krok po kroku:
  1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodajemy maślankę, cukier, olej i jajka.
  3. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
  5. Wylewamy ciasto i obsypujemy bułką tartą. 
  6. Wykładamy owoce. 
  7. Pieczemy ok 60 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz