- 4 gniazda makaronowe lub 150 g makaronu typu spaghetti
- Filet z ryby, u mnie pstrąg łososiowy
- 1 pęczek botwinki z młodymi buraczkami
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- rzodkiewka
- sól, pieprz do smaku
Co potrzebujesz?
- Garnek z pokrywką do ugotowania makaronu
- Mały garnuszek do ugotowania buraczków
- Patelnia
- Silikonowa trzepaczka
- Łyżka
- Nóż
- Widelec
- Miseczka
- Pojemnik z pokrywką
- Obieraczka do warzyw
- Tarka o małych oczkach
- Praska do czosnku
- Piekarnik nagrzany do 210 st C z funkcją grzania góra-dół
- Blacha od piekarnika+papier do pieczenia lub silikonowa mata
- Głęboki talerz
- Rybę myjemy, osuszamy, usuwamy skórę oraz ości. Dzielimy na 4 porcje.
- W miseczce mieszamy sok z cytryny, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop klonowy oraz oliwę i obtaczamy rybę. Odstawiamy na co najmniej 15 min. Możesz także zostawić w lodówce na całą noc, ale pamiętaj o szczelnie zamkniętym pojemniku.
- W garnku gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany przecedzamy. Wodę zostawiamy.
- Buraczki odkrajamy od botwinki.Obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy starte buraczki, chwilę podsmażamy i zalewamy 100 ml wody z ugotowanego makaronu. Zakrywamy garnek i dusimy do miękkości buraczków, od czasu do czasu mieszając.
- Botwinkę dokładnie myjemy i drobno szatkujemy.
- Na patelni wlewamy odrobinę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy poszatkowaną botwinkę. Smażymy ok 3 minuty. Po tym czasie dolewamy śmietanę, zagotowujemy i dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki i zagotowujemy, aby masa zgęstniała.
- Zamarynowaną rybę wykładamy na blachę od piekarnika i wstawiamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 210 st C z funkcją grzania góra-dół.
- Rzodkiewkę myjemy, usuwamy ogonek i kroimy w cienkie plasterki.
Ugotowany makaron wykładamy na głęboki talerz i za pomocą widelca tworzymy gniazda z dziurką w środku. Do środka wykładamy starte i ugotowane buraczki. Na gniazda delikatnie kładziemy filet z ryby, tak aby ryba się nie rozpadła. Wierzch ryby polewamy sosem z botwinki i wokół układamy plasterki rzodkiewki oraz świeżą bazylię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz