wtorek, 12 czerwca 2018

Ryba z botwinką na gniazdach makaronowych

Składniki:
  • 4 gniazda makaronowe lub 150 g makaronu typu spaghetti
  • Filet z ryby, u mnie pstrąg łososiowy
  • 1 pęczek botwinki z młodymi buraczkami
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • rzodkiewka
  • sól, pieprz do smaku
Co potrzebujesz?
  • Garnek z pokrywką do ugotowania makaronu
  • Mały garnuszek do ugotowania buraczków
  • Patelnia
  • Silikonowa trzepaczka
  • Łyżka
  • Nóż
  • Widelec
  • Miseczka
  • Pojemnik z pokrywką
  • Obieraczka do warzyw
  • Tarka o małych oczkach
  • Praska do czosnku
  • Piekarnik nagrzany do 210 st C z funkcją grzania góra-dół
  • Blacha od piekarnika+papier do pieczenia lub silikonowa mata
  • Głęboki talerz
Krok po kroku:
  1. Rybę myjemy, osuszamy, usuwamy skórę oraz ości. Dzielimy na 4 porcje.
  2. W miseczce mieszamy sok z cytryny, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop klonowy oraz oliwę i obtaczamy rybę. Odstawiamy na co najmniej 15 min. Możesz także zostawić w lodówce na całą noc, ale pamiętaj o szczelnie zamkniętym pojemniku.
  3. W garnku gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany przecedzamy. Wodę zostawiamy.
  4. Buraczki odkrajamy od botwinki.Obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy starte buraczki, chwilę podsmażamy i zalewamy 100 ml wody z ugotowanego makaronu. Zakrywamy garnek i dusimy do miękkości buraczków, od czasu do czasu mieszając.
  5. Botwinkę dokładnie myjemy i drobno szatkujemy.
  6. Na patelni wlewamy odrobinę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy poszatkowaną botwinkę. Smażymy ok 3 minuty. Po tym czasie dolewamy śmietanę, zagotowujemy i dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki i zagotowujemy, aby masa zgęstniała.
  7. Zamarynowaną rybę wykładamy na blachę od piekarnika i wstawiamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 210 st C z funkcją grzania góra-dół. 
  8. Rzodkiewkę myjemy, usuwamy ogonek i kroimy w cienkie plasterki.
Sposób podania:
Ugotowany makaron wykładamy na głęboki talerz i za pomocą widelca tworzymy gniazda z dziurką w środku. Do środka wykładamy starte i ugotowane buraczki. Na gniazda delikatnie kładziemy filet z ryby, tak aby ryba się nie rozpadła. Wierzch ryby polewamy sosem z botwinki i wokół układamy plasterki rzodkiewki oraz świeżą bazylię.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz