poniedziałek, 18 czerwca 2018

Makaron z pesto z bobu i mascarpone

Składniki:
  • 200 g bobu
  • 150 g mascarpone
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • koper
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • Deska
  • Garnek z wrzątkiem lub parowar
  • Nóż
  • Blender z kielichem
  • patelnia
Krok po kroku:
  1. Bób gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty. Studzimy i obieramy z łupin.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. W blenderze miksujemy bób z czosnkiem, sokiem z cytryny i mascarpone, do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż będzie złocista.
  5. Dodajemy masę z blendera oraz drobno poszatkowany świeży koperek i dokładnie mieszamy.
  6. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Do patelni dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
Na miskę wykładamy makaron z pesto i ozdabiamy świeżym koprem oraz bobem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz