piątek, 7 września 2018

Proste ciasto marchewkowe



czas: 110 min ilość: 10 szt. poziom: łatwy

Składniki:
  • 225 g masła miękkiego
  • 220 mąki pszennej
  • 210 g startej marchwi (ok 2 średnie marchewki)
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • Blacha lub kratka z piekarnika
  • Papier do pieczenia lub masło+bułka tarta
  • Foremka o średnicy 20 cm
  • Piekarnik nagrzany do 180 st Celsjusza góra-dół.
Krok po kroku
  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
  2. Jajka sparzymy wrzątkiem.
  3. Marchew myjemy, ściągamy skórkę i trzemy na małych oczkach.
  4. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
  5. Do utartej masy dodajemy jajko na zmianę z mieszanką mąki pszennej i proszku do pieczenia.
  6. Dokładnie mieszamy, dodajemy startą marchew i mieszamy do połączenia się składników.
  7. Do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę.
  8. Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C z funkcja góra - dół. Pieczmy do suchego patyczka, około 80 min.
  9. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i drobno startą marchewką.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz