czas: 110 min ilość: 10 szt. poziom: łatwy
Składniki:
- 225 g masła miękkiego
- 220 mąki pszennej
- 210 g startej marchwi (ok 2 średnie marchewki)
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- Blacha lub kratka z piekarnika
- Papier do pieczenia lub masło+bułka tarta
- Foremka o średnicy 20 cm
- Piekarnik nagrzany do 180 st Celsjusza góra-dół.
Krok po kroku
- Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
- Jajka sparzymy wrzątkiem.
- Marchew myjemy, ściągamy skórkę i trzemy na małych oczkach.
- Mąkę pszenną przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
- Do utartej masy dodajemy jajko na zmianę z mieszanką mąki pszennej i proszku do pieczenia.
- Dokładnie mieszamy, dodajemy startą marchew i mieszamy do połączenia się składników.
- Do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę.
- Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C z funkcja góra - dół. Pieczmy do suchego patyczka, około 80 min.
- Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i drobno startą marchewką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz