środa, 12 września 2018

Tort "Leśny mech"

Tort przygotowałam z okazji drugich i siódmych urodzin moich Chrześniaków. Tort nie był słodki, a pełen zdrowych składników.


Składniki:

  • Zielony biszkopt (3 blaty, 28 cm):
  • 900 g mrożonego, odsączonego szpinaku
  • 9 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki oleju
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 1 kg mascaropone
  • 600 g śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ponadto:
  • słoik z domowymi przetworami z borówek/jagód
  • woda z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Jajka z cukrem umieść w misie miksera i ubij do powstania puszystej piany.
2. Do masy (dalej ucierając) wlewaj powoli olej.
3. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem i wymieszaj szpatułką.
4. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 28 cm i piecz w 180 stopniach przez ok. 60 min.(do suchego patyczka).
5. Ciasto wyciągnij z foremki i zostaw do całkowitego wystudzenia (można upiec dzień wcześniej).
6. Śmietanę i mascarpone wraz z cukrem umieść w misie miksera i miksuj aż uzyskach gesty, gładki krem.

Sposób podania:
1. Ciasto przekrój na 3 blaty a z górnego obetnij wierzch i pokrusz.
2. Na paterę wyłóż pierwszy placek, posmaruj dżemem owocowym, połóż 1/3 kremu śmietankowego. Postępuj tak samo z każdym kolejnym blatem ciasta. 
3. Wierzch posyp pokruszonym ciastem, udekoruj np. słodkimi, jadalnymi grzybkami i owocami leśnymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz