Składniki:
- Zielony biszkopt (3 blaty, 28 cm):
- 900 g mrożonego, odsączonego szpinaku
- 9 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki oleju
- 6 szklanek mąki pszennej
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- Na krem:
- 1 kg mascaropone
- 600 g śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- Ponadto:
- słoik z domowymi przetworami z borówek/jagód
- woda z sokiem z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Jajka z cukrem umieść w misie miksera i ubij do powstania puszystej piany.
2. Do masy (dalej ucierając) wlewaj powoli olej.
3. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem i wymieszaj szpatułką.
4. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 28 cm i piecz w 180 stopniach przez ok. 60 min.(do suchego patyczka).
5. Ciasto wyciągnij z foremki i zostaw do całkowitego wystudzenia (można upiec dzień wcześniej).
6. Śmietanę i mascarpone wraz z cukrem umieść w misie miksera i miksuj aż uzyskach gesty, gładki krem.
Sposób podania:
1. Ciasto przekrój na 3 blaty a z górnego obetnij wierzch i pokrusz.
2. Na paterę wyłóż pierwszy placek, posmaruj dżemem owocowym, połóż 1/3 kremu śmietankowego. Postępuj tak samo z każdym kolejnym blatem ciasta.
3. Wierzch posyp pokruszonym ciastem, udekoruj np. słodkimi, jadalnymi grzybkami i owocami leśnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz