Każdy z nas kiedyś jadł kupne ciasteczka pieguski. Gdy ostatnio chciałam je kupić zreflektowałam się i przeczytałam skład. Nie był najlepszy, dlatego pomyślałam, że sama je przygotuję. Okazuje się, że ciasteczka nie wymagały ode mnie zbyt wiele czasu jak i nakładu pracy. Wystarczy podstawowe składniki wymieszać ze sobą, dodać czekoladę i piec :) Lubię właśnie takie przepisy, z którymi poradziłby sobie nawet przedszkolak :) Ciasteczka są kruche, ale nie za słodkie dzięki gorzkiej czekoladzie. Jeśli lubisz dużo czekolady możesz zwiększyć jej ilość. Ja jednak sądzę, że 100 g to wystarczająca ilość :) Przygotuj je i daj znać co o nich sądzisz ;)
czas: 30 min porcji: 12 szt. poziom: łatwy
Składniki:
- 135 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- Piekarnik nagrzany z funkcją góra dół do 180 stopni Celsjusza
- Blacha z piekarnika
- Papier do pieczenia
- Mikser z misą
- Miska
- Łyżka
- Szpatułka silikonowa
Krok po kroku:
- Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza z funkcją góra dół.
- W misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do misy miksera wkładamy miękkie masło i ucieramy z cukrem na jasny i puszysty krem.
- Jajko sparzymy wrzątkiem, rozbijamy i dodajemy do utartego masła. Miksujemy.
- Następnie dodajemy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
- Wszystko ucieramy.
- W międzyczasie czekoladę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy.
- Mieszamy za pomocą szpatułki.
- Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy, za pomocą łyżki, masę.
- Pieczemy ok 12 min.
- Po upieczeniu studzimy na kratce z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz