Składniki:
- Na sernik:
- 1 kg sera mielonego w wiaderku Piątnica
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- Na wierzch:
- puszka masy kajmakowej
- 250 g słonecznika bez łupin
- 70 g masła
- 80 g cukru
- 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Sernik
1. Do misy dodaj jajka, ser, mąki i mleko skondensowane. Wszystko dokładnie szybko wymieszaj.
2. Przełóż do tortownicy o średnicy 25 cm.
3. Piecz 60 min w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół. Na blaszkę niżej włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą, tak żeby sernik piekł się w kąpieli wodnej.
4. Zostaw do wystudzenia w piekarniku, najlepiej na całą noc.
Wierzch
5. Słonecznik przełóż do garnuszka, dodaj cukier, mleko, masło i zagotuj.
6. Wyłóż na matę teflonową i piecz 15 minut w 180 stopniach. Zostaw do wystudzenia.
7. Na wystudzony sernik wyłóż masę kajmakową i na to pokrusz słonecznik.
Podawaj schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz