poniedziałek, 1 października 2018

Sernik z prażonym słonecznikiem

Sernik ten zrobiłam całkiem przypadkiem. Pyszny ser do tego gruba warstwa masy kajmakowej i chrupiący słonecznik. Z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Idealne na chwile zapomnienia!


Składniki:

  • Na sernik:
  • 1 kg sera mielonego w wiaderku Piątnica
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • Na wierzch:
  • puszka masy kajmakowej
  • 250 g słonecznika bez łupin
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Sernik
1. Do misy dodaj jajka, ser, mąki i mleko skondensowane. Wszystko dokładnie szybko wymieszaj.
2. Przełóż do tortownicy o średnicy 25 cm. 
3. Piecz 60 min w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół. Na blaszkę niżej włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą, tak żeby sernik piekł się w kąpieli wodnej.
4. Zostaw do wystudzenia w piekarniku, najlepiej na całą noc.
Wierzch
5. Słonecznik przełóż do garnuszka, dodaj cukier, mleko, masło i zagotuj.
6. Wyłóż na matę teflonową i piecz 15 minut w 180 stopniach. Zostaw do wystudzenia.
7. Na wystudzony sernik wyłóż masę kajmakową i na to pokrusz słonecznik.

Podawaj schłodzone.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz