czwartek, 27 września 2018

Placuszki z serka wiejskiego z czarnuszką i marchewką

Przed wami kolejna propozycja placuszków. Tym razem dodałam startą marchewkę i czarnuszkę. Dzięki niej placuszki wyglądają jak pieguski :) Placuszki idealne są na śniadanie lub kolację. Możesz je także zjeść na zimno i wziąć na piknik :) Takie danie jest świetne dla małych dzieci. W łatwy sposób przemycić marchewkę i przyprawy. Zapraszamy :)


czas: 30 min          ilość : 12 szt.          poziom: łatwy

Składniki:
  • 1 op. serka wiejskiego
  • 1 duża marchew
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • Patelnia
  • Łyżka
  • Ręcznik papierowy

Krok po kroku:
  • Marchew myjemy, obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  • Serek wiejski łączymy z starta marchewką i czarnuszką.
  • Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu za pomocą łyżki nakładamy porcję masy. Gdy wierzch placuszka się zetnie, jak na zdjęciu, odwracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złocistego koloru.
  • Po usmażeniu wykładamy placuszki na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz