Przed wami kolejna propozycja placuszków. Tym razem dodałam startą marchewkę i czarnuszkę. Dzięki niej placuszki wyglądają jak pieguski :) Placuszki idealne są na śniadanie lub kolację. Możesz je także zjeść na zimno i wziąć na piknik :) Takie danie jest świetne dla małych dzieci. W łatwy sposób przemycić marchewkę i przyprawy. Zapraszamy :)
czas: 30 min ilość : 12 szt. poziom: łatwy
Składniki:
- 1 op. serka wiejskiego
- 1 duża marchew
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czarnuszki
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- Patelnia
- Łyżka
- Ręcznik papierowy
Krok po kroku:
- Marchew myjemy, obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Serek wiejski łączymy z starta marchewką i czarnuszką.
- Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu za pomocą łyżki nakładamy porcję masy. Gdy wierzch placuszka się zetnie, jak na zdjęciu, odwracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złocistego koloru.
- Po usmażeniu wykładamy placuszki na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz