Czas: 30 min Porcje: 4 Poziom: łatwy
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 duże pory
- 3 ziemniaki
- Mięso mielone z kurczaka
- Lubczyk, sól, pieprz
Ponad to:
- Garnek
- Deska
- Nóż
- Talerz
- Łyżka
- Chochla
Krok po kroku
- Por przecinamy wzdłuż, myjemy i kroimy w pierścienie.
- Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę.
- W garnku, na odrobinie oleju, podsmażamy por i ziemniaki.
- Gdy por będzie zarumieniony zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
- Mięso mielone z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.
- Mieszamy i formułujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.
- Pulpety dorzucamy do zupy i gotujemy ok 5 min, aż będą gotowe.
- Wyjmujemy pulpety z zupy i przekładamy na talerz.
- Miksujemy zawartość zupy za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem.
Sposób podania:
Na talerz wylewamy zupę i dodajemy pulpety. Można dodatkowo przygotować makaron i ozdobić świeżym lubczykiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz