wtorek, 13 listopada 2018

Krem ziemniaczano-porowy z pulpetami


Czas: 30 min         Porcje: 4         Poziom: łatwy 

Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 duże pory
  • 3 ziemniaki
  • Mięso mielone z kurczaka
  • Lubczyk, sól, pieprz
Ponad to:
  • Garnek
  • Deska
  • Nóż
  • Talerz
  • Łyżka
  • Chochla


Krok po kroku
  1. Por przecinamy wzdłuż, myjemy i kroimy w pierścienie.
  2. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę.
  3. W garnku, na odrobinie oleju, podsmażamy por i ziemniaki.
  4. Gdy por będzie zarumieniony zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. 
  5. Mięso mielone z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. 
  6. Mieszamy i formułujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. 
  7. Pulpety dorzucamy do zupy i gotujemy ok 5 min, aż będą gotowe.
  8. Wyjmujemy pulpety z zupy i przekładamy na talerz.
  9. Miksujemy zawartość zupy za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem.
Sposób podania:

Na talerz wylewamy zupę i dodajemy pulpety. Można dodatkowo przygotować makaron i ozdobić świeżym lubczykiem lub natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz