piątek, 16 listopada 2018

Pasta ze słonecznika z batatami

Odkąd moje bliźniaki jedzą posiłki stałe staje na głowie, aby podać im to co najlepsze i najzdrowsze. Z racji tego, że uwielbiają kanapki postanowiłam przygotowywać im pasty. Niemowlę wbrew pozorom może jeść wszystkie warzywa :) Na pierwszy rzut postanowiłam zrobić pastę ze słonecznikiem i batami. Te słodkie ziemniaki dodają specyficznego smaku naszej paście. W połączeniu ze czosnkiem jest jeszcze lepsza. Jeśli chcesz przygotować ją dla malucha nie dodawaj soli! Idealnie nada się na kanapki na piknik lub do pracy. Możesz podać z pomidorem, ogórkami kiszonymi lub ulubionymi warzywami.  A ty jaką pastę lubisz? Smacznego :)


Składniki:
  • 1 szklanka łuskanego, niesolonego słonecznika
  • 1 batat ugotowany w postaci kostki
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, wędzona słodka papryka
  • woda (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • Blender
  • Praska do czosnku
  • Łyżka

Sposób przygotowania:
  1. Słonecznik przesypujemy do kielicha blendera. 
  2. Dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę batata. 
  3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki oleju. 
  4. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. 
  5. Jeśli jest zbyt sucha możesz dodać wodę.
  6. Na koniec dodajemy sól, pieprz i wędzoną słodką paprykę. 
  7. Całość jeszcze raz mieszamy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz