Odkąd moje bliźniaki jedzą posiłki stałe staje na głowie, aby podać im to co najlepsze i najzdrowsze. Z racji tego, że uwielbiają kanapki postanowiłam przygotowywać im pasty. Niemowlę wbrew pozorom może jeść wszystkie warzywa :) Na pierwszy rzut postanowiłam zrobić pastę ze słonecznikiem i batami. Te słodkie ziemniaki dodają specyficznego smaku naszej paście. W połączeniu ze czosnkiem jest jeszcze lepsza. Jeśli chcesz przygotować ją dla malucha nie dodawaj soli! Idealnie nada się na kanapki na piknik lub do pracy. Możesz podać z pomidorem, ogórkami kiszonymi lub ulubionymi warzywami. A ty jaką pastę lubisz? Smacznego :)
- 1 szklanka łuskanego, niesolonego słonecznika
- 1 batat ugotowany w postaci kostki
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, wędzona słodka papryka
- woda (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Słonecznik przesypujemy do kielicha blendera.
- Dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę batata.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki oleju.
- Całość blendujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Jeśli jest zbyt sucha możesz dodać wodę.
- Na koniec dodajemy sól, pieprz i wędzoną słodką paprykę.
- Całość jeszcze raz mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz