Torcik marchewkowy z nutą piernikową przygotowałam na pierwsze urodziny moich bliźniaków. Ciasto wyszło idealnie słodkie a krem doskonale uzupełniał wilgotne blaty. W smaku wyczuwalna była nuta piernikowa, która delikatnie przywoływała w wspomnieniach święta Bożego Narodzenia. Jeśli jednak nie lubisz smaku piernika możesz pominąć te przyprawę. Ja każdy blat ciasta nasączyłam mocną herbatą owocową, taką którą akurat miałam w domu. Możesz tez użyć słodkiego alkoholu lub kawy. Wierzch tortu ozdobiłam pokruszoną muffinką szpinakową oraz karmelizowanymi marchewkami. Tort jest wielkości 28 cm.
Składniki:
- 6 jajek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki drobno startej marchewki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki soli
Krem:
- 250 ml śmietany 36 %
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Karmelizowana marchew:
- 1 duża marchew
- 200 ml wody
- 2 łyżki miodu
- Foremka 28 cm
- Papier do pieczenia lub masło i bułka tarta
- Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
- Blacha z piekarnika
- Miska
- Szpatułka
- Mikser
Krok po kroku:
- Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodajemy olej i dalej miksujemy.
- W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i przyprawy korzenne.
- Wyżej wymienione składniki dodajemy do misy z jajkami i miksujemy.
- Marchew obieramy ze skórki i trzemy na tarce o małych oczkach.
- Startą marchew łączymy z masą z miksera. Mieszamy na najmniejszych obrotach.
- Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub dno wykładamy papierem do pieczenia.
- Do foremki wykładamy przygotowaną masę i pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C z funkcją góra-dół do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto studzimy i po ostudzeniu wyciągamy z foremki.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, ale uważajcie, aby jej nie przebić.
- Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dalej mieszamy.
Karmelizowana marchewka:
- Marchew obieramy ze skórki i kroimy w plastry za pomocą obieraczki do warzyw.
- Na patelnię wlewamy miód, wodę i dodajemy marchewki. Chwilę karmelizujemy na małym ogniu, aby miód się nie przypalił.
- Marchewki wyjmujemy z miodu na talerzyk i studzimy.
- Gdy będą lekko ciepłe zwijamy je w ruloniki.
Sposób przygotowania:
- Ostudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa blaty.
- Na pierwszy blat wykładamy połowę masy śmietanowej. Następnie kładziemy drugi blat i smarujemy wierzch oraz boki ciasta.
- Ozdabiamy karmelizowaną marchewką.
- Zajadamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz