- 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 szklankę wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 cebulka dymka cała (biała i zielona cześć)
- Garść świeżej bazylia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
- Szczypta papryki ostrej w proszku
- Sól, pieprz do smaku
- Garnek z pokrywką
- Blender lub widelec
- Miska
- Sitko
- Łyżka
- Łyżeczka
- Piekarnik nagrzany do 180 st C
- Blacha z piekarnika
- Papier do pieczenia lub mata silikonowa
Krok po kroku:
- Suchą kaszę jaglaną przepłukujemy dwa razy w wrzątku i dwa razy w ziemnej wodzie, Za każdym razem odcedzamy na situ. Przepłukaną kaszę wsypujemy do garnka z wrzącą wodą. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż zostanie wchłonięty cały płyn.
- Czerwoną fasolę odsączamy z puszki i przepłukujemy w sitku. Blendujemy na gładką masę za pomocą blendera lub tak jak ja zrobiłam rozgniotłam widelcem, aby zostały poniekąd kawałki fasoli.
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
- Za pomocą wilgotnych dłoni formułujemy kotlety. Pamiętaj, aby dłonie były zawsze wilgotne, dzięki temu masa nie lepi się.
- Kotlety wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia/matą silikonową i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st C przez ok 30 min, aż kotlety będą z wierzchu chrupkie.
Ja podałam je z chipsami z jarmużu, gotowanymi warzywami i domowymi frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz