piątek, 18 stycznia 2019

Śmietankowy tort z czerwoną porzeczką

Już w poniedziałek i wtorek Dzień Babci i Dziadka. Wielu z Was będzie świętować w weekend.  Mamy dla Was przepis na szybki i pyszny torcik. Zasmakuje Dziadkom. Przygotujcie dla Nich coś pysznego i specjalnego, prosto z serca!


Składniki:

  • Na biszkopt:
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 300 g śmietany 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • słoik dżemu z czerwonej porzeczki (ja użyłam domowy)
Sposób przygotowania:
1. Białka oddziel od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ucieraj na małych obrotach. Na koniec dodaj produkty sypkie i wymieszaj za pomocą szpatułki.
2. Ciasto wyłóż na tortownicę o średnicy 16 cm i piecz 30 min (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
3. Ciasto wyciągnij z pieca, ostudź i przetnij na 4 blaty.
4. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem. Na koniec dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Sposób podania:
5. Na paterę wyłóż jeden biszkopt, posmaruj dżemem porzeczkowym i wyłóż 1/4 kremu. Postępuj tak z każdym plackiem. Na koniec posmaruj boki i wierzch kremem i ozdób dżemem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz